Zašto na video-snimku koji je postao viralan crvići izlaze iz jagoda? Evo objašnjenja stručnjaka

21/05/2020 in Zdravlje
Zašto na video-snimku koji je postao viralan crvići izlaze iz jagoda? Evo objašnjenja stručnjaka

Lepota i Zdravlje

Crvi u jagodama sigurno nisu baš omiljeni prizor onih koji uživaju u ukusu ovog inače zdravog voća. Snimak na kome se vidi kako iz jagoda potopljenih u slanu vodu izlaze crvići, postao je glavna atrakcija na TikTok-u. Nakon što je potvđena autentičnost snimka, oni koji su ga pogledali zapitali su se, naravno, koja je vrsta crva u pitanju i šta će nam se dogoditi ako ih slučajno pojedemo. (Pročitaj: Nekoliko ideja za zdrav dijetalni doručak).

@selesteradcliffeGROSS IT WAS JUMPING!!!!! BRB CRYING ##fyp ##xyzcba ##GROSS♬ original sound - babyadrianne

Pored ostalog, mnoge je interesovalo šta su tačno te crvolike životinjice koje se nalaze u jagodama i da li je sveže voće s njima bezbedno za konzumiranje. Krenula je lavina komentara, a bilo je i onih koji su pokušali da pomognu savetima. Mnogi su se složili da pre konzumiranja, pojedine namirnice (voće i povrće) treba držati u slanoj vodi kako bi iz njih izašli svi insekti i crvići, koje, naravno, ne želimo da pojedemo. (Pročitaj: Recept dana - sladoled od jagode).

Šta kažu stručnjaci?

Srijanka Laheri, asistentkinja na jednom američkom univerzitetu, za Health kaže da su beličasti crvići koje vidimo na snimku zapravo larve drosofile, tzv. vinske mušice.

U pitanju je invazivna vrsta koja potiče iz istočne Azije, a na području Amerike, na primer, primećena je 2008. godine. Ženka polaže jaja u zdravo, zrelo voće. Larve ostaju u njemu nastavljajući da se hrane voćkom u kojoj se nalaze. Tokom branja voća, crvi ostaju neprimećeni. Dok ostale štetočine svoje larve polažu u oštećeno, trulo voće, drosofila svoj dom nalazi u voću koje spolja izgleda potpuno zdravo. Bobičasto voće posebno je osetljivo i podložno napadu drosofile. To, naravno, ne znači da ćete ovu mušicu pronaći u svakoj jagodi koju kupite.

Kada ženka položi jaja, ništa se ne može preduzeti, tako da naučnici mogu samo da se trude da kontrolišu broj odraslih jedinki. Njihov cilj je da spreče ženke da polažu jaja u voće. S obzirom na to da mušice privlači miris
fermentacije, rešenje bi moglo biti u uklanjanju svih plodova koji su počeli da trule.

Da li su crvi u jagodama opasni po naše zdravlje?

Laheri podseća da je pranje svežeg voća i povrća neophodno. Budući da se crvići nalaze u dubini plodova, oni neće odmah izaći na njihovu površinu, pa zato treba ostaviti voće u činiji s vodom dvadesetak minuta.

Ova naučnica pak ističe da nema dokaza da slana voda bolje eliminiše crviće iz voća od čiste vode. Takođe, Laheri kaže da dugotrajno potapanje jagoda u slanu vodu može promeniti njihov ukus. Pritom, ne postoji dokaz da nekoliko crvića koje ćete pojesti s voćem može imati nekog uticaja na vaše zdravlje. Zbog toga, ne treba se opterećivati njihovim postojanjem, već uživati u ukusu svežih plodova.

Prizor crvića koji izlaze iz jagoda nije preterano privlačan, slažem se, ali imajte na umu i da ćete, u slučaju da pojedete ponekog, svoj šejk ili salatu obogatiti dodatnim proteinima – našalila se Laheri.

Ukoliko bismo želeli da proizvedemo voće bez bilo kakvih štetočina, količina pesticida koju koristimo u proizvodnji morala bi se značajno povećati. To ne samo što nije dobro za životnu sredinu već nije preporučljivo ni za naše zdravlje. Poneki crvić u voćki koju pojedemo je, ipak, onda bolji izbor – zaključuje ona. (Pročitaj: Zdravo i vitko telo: 8 dobrih razloga da jedete jagode).

 

lepotaizdravlje.rs

Health, Getty images

Komentari (0)

Loading