Razlike između muškog i ženskog mozga

09/04/2020 in Zdravlje
Razlike između muškog i ženskog mozga

Lepota i Zdravlje

Direktorka Women’s Brain Initiative at Weill Cornell Medical College u Nju Jorku i autorka knjige The XX Brain Lisa Moskoni govorila je za Health o celokupnom zdravlju žena.

Možete li našim čitaocima da objasnite "bikini medicinu"?

- Žene su često proučavane u nauci i medicine, međutim imamo čitave delove medicinskih istraživanja koja jednostavno ne uključuju žene. Kroz istoriju žene su posmatrane kao muškarci sa drugačijim reproduktivnim organima, a jedina razlika u delovima tela je bikini zona. Doktori i naučnici su lečili i dijagnostikovali oba pola na potpuno isti način, sve dok reproduktivni organi nisu postali focus istraživanja. Ženski i muški mozak nisu isti, ali velika većina istraživanja je urađena na muškarcima.

Kako se muški i ženski mozak razlikuju?

- Najveća razlika dolazi s godinama. Testosteron i estrogen kao super hormoni, služe mnogim funkcijama u mozgu. Estrogen za žene je zaštitnik nervi: pojačava nivo energije u mozgu, što podupire imuni sistem i čini mozak mladim. Testosteron čini isto za muškarce. Razlika je što ti hormoni imaju drugačiji životi vek. Testosteron opada poprilično sa postepenim starenjem, ali ne bledi sve do kasnih godina, dok za žene estrogen opada prilično brzo u srednjim godinama zbog menopauze. Hormonske promene izazvane menopauzom imaju jak uticaj na ženski mozak, potencijalni su okidač anksioznosti, depresije ili rizika od ranog Alchajmera.

Da li je zato Alchajmer toliko učestao kod žena?

- Donekle. Žene će verovatnije biti negovatelji nekoga sa demencijom, a mi znamo da negovatelji pacijenata sa Alchajmerom, zbog stresa imaju veći rizik da i sami postanu dementni. Zato smo napadnute sa dve strane: Imamo sopstveni rizik od Alchajmera i ulogu koju nam je društvo nametnulo.

Koliko stres oštećuje naš mozak?

- Stres bukvalno krade hormone. Kortizol, koji je glavni hormone stresa, je u balansu sa vašim estrogenom. Ukoliko vaš kortizol skoči zbog stresa, nivo estrogena opada. Nivo kortizola opada kada se stres smanjuje, te se onda i nivo estrogena vraća u normalu. To nije značajno samo za hormonosko zdravlje, već i za zdravlje mozga. Pročitajte još: Sami na kafi: Mentalno jaki ljudi nikada ne rade ove stvari

Znajući ovu informaciju, kako žene mogu bolje da se zalažu za sebe?

- Jedan od razloga što sam napisala knjigu The XX Brain je taj što ako ne znate svoj rizik nećete pitati prava pitanja. Pokazali smo da muškarci i žene slede različite puteve do demencije. Za muškarce je to više povezano sa srčanim bolestima i zdravljem kardiovaskularnog sistema, dok se za žene čini da je više povezano sa hormonima i metaboličkom aktivnošću. Žene možda žele da pitaju lekare o funkciji štitne žlezde, o menopauzi. Da li mi nedostaje estrogena i može li to uticati na moj mozak? Da li treba da uzimam hormone? To su sve stvari o kojima bismo stvarno trebali početi da razmišljamo i pitati lekare- rekla je direktorka za Health.

Health

Health

Komentari (0)

Loading