Šta znači lažno pozitivan test na Korona virus?

06/04/2020 in Zdravlje
Šta znači lažno pozitivan test na Korona virus?

Lepota i Zdravlje

Nakon što smo zbog zaostajanja u testiranju na Korona virus, pali pod vatru drugih zemalja kada je u pitanju kritična masa, od 30. marta testirano je 856 546 hiljada ljudi.

Proces testiranja je jednostavan i potencionalno ga možete raditi bilo gde.

- Postoji nekoliko različitih dostupnih tipova testova za COVID-19, neki su pouzdaniji od ostalih – rekao je Geri V. Prokop, MD, predsednik American Society for Clinical Pathology’s Commission on Science, Technology and Policy, i potpredsednik i direktor virologije u Klivlendskoj klinici, za Health.

Preporučeni test je test brisa nosnog turbinata u kome lekar ubacuje mali bris u nos pacijenta, sve dok ne dođe do nazofarinska.

- CDC je nedavno ovlastio zdravstvene radnike da koriste alternativne briseve za test na COVID-19, slične onima koji se koriste za testiranje grla -  rekao je dr Prokop. Bris obično ima veću veličinu i manje je komforan za pacijenta, jer mora biti ubačen nazad u nos.

Pojedine bolnice koriste i test preko krvi da dokažu da pacijent ima COVID-19, ali dr Prokop upozorava da to ima implikacija i naglašava da se ova vrsta ispitivanja ne koristi na Klivlendskoj klinici.

- Različite sorte koronavirusa cirkulišu svake godine, izazivajući obične prehlade – rekao je on.

- Ovo može prouzrokovati da test iz krvi odreaguje i da lažni pozitivni rezultat ukoliko je pacijent bio zaražen ovim virusima u prošlosti.

Generalno se rezultati testiranja prilično brzo vraćaju u zavisnosti od lokacije ispitivanja.

- Neke bolnice imaju laboratorije koje mogu da odrade briseve, dok druge moraju da ih šalju na obradu drugim objektima – rekao je dr Prokop.

- U Klivlendskoj klinici smo u stanju da uradimo test na licu mesta i podelimo rezultat testa sa pacijentom u roku od 24 sata. Neki noviji testovi su razvijeni i primenjeni u bolnicama u kojima su bili potrebni brzi rezultati i imaju još brže vreme preokreta - dodao je.

Ni jedan test nije 100 posto siguran. Kako su svakog dana tokom pandemije odrađene hiljade testova, očekivano je da se pojave i lažno negativni rezultati.

Studija objavljena 12. Februara u žurnalu Radiology pokazala je da 5 od 167  testiranih pacijenata negativno, uprkos tome što su snimci skenera pluća pokazali da su oni bolesni od Korona virusa.

- Kada medicinski stručnjak pravilno uradi test nazalnog turbinate tačnost je stilčna testovima za influence – rekao je dr Prokop. Po CDC osetljivost na test influence  je 50 posto do 70 posto tačna.

- Uvek ima mesta za grešku – rekao je dr Prokop – To znači da pacijent može dobiti lažno pozitivan ili lažno negativan rezultat - svakako, kaže on, lažno pozitivni su malo verovatni.

Većina testova targetira više od jedne regije virusa, i više od jedne targetirane regije mora biti prikazano kao pozitivno. Prošitajte još: Da li su simptomi Korona virusa drugačiji kod dece?

Kod lažno pozitivnog rezultata testa je verovatnije da će doći do ukrštanja od uzorka do uzorka…

- Lažno negativan rezultat testa može se pojaviti ukoliko je uzorak uzet u ranoj fazi bolesti - rekao je dr Prokop za Health.

Kako se vrši testiranje na Korona virus pogledajte u videu:

 

Health

Health

Komentari (0)

Loading