Evo šta kažu doktori: Da li treba da nosite kontaktna sočiva tokom koronavirusa? (video)

04/04/2020 in Zdravlje
Evo šta kažu doktori: Da li treba da nosite kontaktna sočiva tokom koronavirusa? (video)

Lepota i Zdravlje

Američka akademija za oftalmologiju (AAO) nedavno je otkrila da konjuktivitis - ružičasto oko, iritacija oka koja može izazvati crvenilo, oticanje i curenje - može biti redak, rani simptom COVID-19. Sada, AAO izdaje brojne savete za bezbednost očiju od korona virusa, a jedan se odnosi na kontaktna sočiva

U nedavnoj izjavi, oftalmologa doktora SonalaTuli, portparol AAO-a, savetovao da oni koji nose kontaktna sočiva neko vreme pređu na naočare.

- Razmotrite češće nošenje naočara, posebno ako ste skloni dodirivanju očiju kada nosite kontaktna sočiva - rekao je dr Tuli.

- Zamena naočara za sočiva može umanjiti iritaciju i prisiliti vas da zastanete pre nego što se dodirnete po licu.

AAO takođe ističe još jednu prednost nošenja naočara umsto sočiva tokom pandemije koronavirusa - mogu da služe kao dodatni sloj zaštite. PROČITAJ JOŠ: Seks za vreme koronavirusa: Šta je sigurno i šta stručnjaci ne žele da radite

- Korektivne naočare ili sunčane mogu da zaštite vaše oči od zaraženih respiratornih kapljica - rekao je dr Tuli  i dodao je da to nije 100% zaštita.

- Virus još uvek može da dopre do vaših očiju sa izloženih strana, vrhova i dna naočara.

Ove informacije dolaze u skladu sa izjavom, da, iako je retko, COVID-19 može izazvati konjuktivitis kod malog broja pacijenata - oko 1 do 3%, po AAO. Virus se takođe može proširiti preko sluzi inficiranih očiju ili virusnih čestica koje uđu kroz vaše oči.

- Saznali smo da promena na očima mogu biti simptomi uključeni u infekciju COVID-19, a da sekret iz očiju može biti sredstvo prenošenja - kaže oftalmolog Vinsent Dijas za Health.

- Kod onih pacijenata sa simptomima na očima nemoguće je reći da li je infekcija možda započela baš tu. Dodirivanje lica, trljanje oka ili izlaganje očne površine kapljicama koje sadrže virus, sve su teoretski načini da se to može dogoditi - dodaje dr Dias.

Pored toga što je predlaže nošenje naočara umesto kontaktnih sočiva, AAO takođe apeluje na sve da izbegavaju dodirivanje lica ili trljanje očiju.

- Ako osetite nagon da vas svrbe ili vam se trljaju oči, ili čak morate da podesite naočare, koristite maramice umesto prstiju - rekao je dr Tuli. Takođe je dodao da, budući da suve oči mogu dovesti do potrebe za trljanjem, možda bi bilo pametno dodati hidratantne kapi u svoju rutinu, ako ste skloni suvim očima. POVEZANO: Kako da sprečite sebe da dodirujete lice rukama

Podsećamo, ako imate simptome koji su uglavnom povezani sa koronavirusom - temperaturu, suv kašalj, umor, nedostatak daha - budite u samoizolaciji i nazovite lekara da utvrdi da li ste zaraženi. U zavisnosti od toga šta vam lekar saopšti, možda ćete morati da lečite simptome kod kuće. Ako se vaši simptomi ili stanja pogorša, ponovo se obratite lekaru. Uz to, čim simptomi nestanu, najbolje bi bilo da operete navlake za jastuke, peškire za lice, peškire za ruke i izbaciti svu šminku i sve što ste koristili neposredno pre nego što ste uočili simptome.

Pogledajte ostalo u videu:

Health

Health

Komentari (0)

Loading