Evo koliko kilograma je normalno da trudnica dobije tokom trudnoće!

28/09/2016 in Zdravlje
Evo koliko kilograma je normalno da trudnica dobije tokom trudnoće!

Lepota i Zdravlje

Piše: prof. dr Aleksandra Novakov Mikić
lekar specijalista ginekologije i akušerstva, supspecijalista perinatologije
poliklinikanovakov.com

 

 

Ovo su najčešća pitanja koje trudnice postavljaju u drugom trimestru trudnoće:

Guliver/Getty Images

Imam utisak da sam već sad ogromna! Koliko je normalno da se ugojim?

Zavisi od toga koliko ste kilograma imali pre trudnoće i kako ste građeni. Smatra se da je normalno da se ugojite između 10 i 15 kilograma – ali ima žena koje imaju sasvim normalnu trudnoću i dobar ishod, a ugojile su se svega osam ili devet kilograma. Mnogo je važnije da se ne ugojite VIŠE od tih 15 kilograma jer to povećava rizik od razvijanja komplikacija. Kod trudnoća sa blizancima dobitak na kilaži treba da bude do 18 kilograma, nikako više od toga.

Da li bi trebalo držati dijetu tokom trudnoće, proverite na sledećoj stranici...

Guliver/Getty Images

Da li ću lako oslabiti posle porođaja?

To zavisi od toga kakav ste tip i koliko ste se ugojili tokom trudnoće, kao i da li ćete dojiti. Ako ste jeli pravilno i niste se mnogo ugojili, a i dojite, sigurno ćete oslabiti lakše nego ako ste se mnogo ugojili, niste se kretali i planirate da hranite bebu veštačkom hranom. Neke žene izgledaju nekoliko nedelja posle porodjaja kao da nikada nisu ni bile trudne, a neke se bore sa viškom kilograma sve do sledeće trudnoće, kada se ponovo ugoje i tako se više nikada ne frate na one kilograme koje su imale kao devojke. Dakle, zavisi od konstitucije i vašeg ponašanja.

Da li smem da držim dijetu tokom trudnoće?

Nikako ne treba držati dijetu – dovoljno je da jedete zdravu hranu i izbalansirane obroke, da se krećete i regulišete stolicu – sve ostalo će doći samo po sebi. Dijete mogu biti opasne i po vas i po bebu jer podrazumevaju uskraćivanje odredjenih vrsta namirnica, što se u trudnoći ne preopručuje. Nemojte jesti grickalice, beli hleb, šećer i ne pijte gazirana slatka pića i nikakva dijeta neće biti potrebna!

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Mina Stamenković

Lepota i Zdravlje

Komentari (0)

Loading