Veze nakon četrdesete: Šta se menja?

Sasvim je logično da partnerske, porodične i prijateljske veze nisu isti u četrdesetim, kao što su bile u dvadesetim godinama.

by | 23 aprila, 2021

Nakon napunjene četrdesete, život dobija novu, potpuno haotičnu formu: tu je kombinacija obaveza oko karijere i doma, brige za decu, ali sada i za roditelje, a uza sve to javljaju se i simptomi perimenopauze… Da li vam to zvuči kao ogromna doza stresa? Naravno da jeste. A nismo još ni spomenuli partnerske odnose.

U ovom periodu života, svako od nas treba dobro da ispita, pre svega, odnose sa samim sobom, a zatim i sa partnerom, decom, a ponekad i sa prijateljima, kaže Dijan Vingert, lajfkouč i terapeutkinja iz Kalifornije.

To zapravo znači da veze koje imamo možda više nisu ono što su nekada bile, i to je sasvim u redu. U nastavku, otkrivamo vam na koje se načine, tipično, odnosi menjaju s godinama.

Kako se veze menjaju nakon četrdesete

Veza sa samim sobom

Kako bismo održale zdravu vezu sa samom sobom, moramo da budemo zadovoljne onime što smo dosad postigle. Ali to je mnogo lakše reći nego uraditi. Usredsredite se na dobre stvari u svom životu. Vodite dnevnik zahvalnosti i svaki dan zapišite makar tri stvari na kojima ste zahvalne. To pomera fokus s loših stvari i pomaže vam da pozitivnije gledate na svet.

“Sedi razvodi”

Mnogi se u četrdesetim i pedesetim godinama nađu u bračnoj krizi. Zato je sve češća pojava “sedih razvoda” i raskida. Do njih dolazi jer mnogi shvate da i dalje nije kasno da donesu drugačije odluke i izbore. Ukoliko se odlučite da okončate brak u četrdesetim ili kasnije, povežite se s prijateljima koji su već razvedeni. Podelite iskustva i strahove i rešite nedoumice, kao što su kako saopštiti vest deci i sl.

Nakon četrdesete ponovo u igri

Zabavljanje u četrdesetim mnogo je teže nego u dvadesetim. Ukoliko odlučite da se vratite u igru, pored onlajn aplikacija za upoznavanje, raspitajte se i među prijateljima ima li neka solo osoba sličnih interesovanja poput vaših. Povežite se s ljudima. Veze nakon četrdesete ne moraju biti bauk! (Pročitajte i… Seks u četrdesetim je spoj znanja i samopouzdanja)

Nisu sve veze iste

U ovom periodu života shvatamo da je ponekad u redu da izgubimo kontakt s dugogodišnjim prijateljem. Ukoliko pak ne želite da izgubite tog prijatelja, preuzmite inicijativu i pošaljite SMS poruku. Isplanirajte odlazak u šetnju ili na kafu i polako vratite tu osobu u vaš život.

Manje kvalitetnog vremena s suprugom

Istraživanja su pokazala da partneri jedino slobodno vreme koje provode zajedno to čine ispred malog ekrana. To se mora promeniti! Isplanirajte izlazak jednom nedeljno u šetnju ili osmislite zajedničku aktivnost, kao što je igranje društvenih igara.

Sve manje zadovoljstva u vezi

Žene u četrdesetim godinama postaju nesrećne jer shvataju da njihov život ne teče onako kako su zamislile. Sledeći put kada osetite razočaranje u partnera ili prijatelja setite se da sreća ne zavisi od toga kako će se nešto odigrati, već da li će biti bolje ili gore nego što ste očekivali. Spustite kriterijume i pronađite sreću u malim, svakodnevnim stvarima.

 

lepotaizdravlje.rsRidofranz / iStock via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.