Categories ZDRAVLJE

Višak kilograma – rizik za mnoge bolesti

Svaki pojedinac može da promeni svoje pogrešne navike u ishrani što za posledicu ima unapređenje fizičkog i mentalnog zdravlja odnosno dostizanje well-being-a. Višak kilograma ljudima uglavnom „ubija” raspoloženje jer nemaju željeni izgled a mnogi zaboravljaju da gojaznost negativno utiče i na zdravlje. Dešava se da želimo da promenimo loše navike, ali ne znamo kako da se odviknemo noćnog zavirivanja u frižider…

Prema rečima profesor dr Budimke Novaković, dijetoterapeuta sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, višak kilograma je utvrđen zdravstveni rizik za pojavu različitih bolesti, ali može da bude negativno subjektivno i socijalno doživljen. Negativne procene sopstvenog telesnog izgleda može biti uzrok neraspoloženju, a nemogućnost smanjenja telesne mase stvara začarani krug stalnog povećanja telesne mase i sve više neraspoloženja.

Dijetoterapeut kao učitelj

Prekomerna telesna masa i gojaznost uzrok su mnogobrojnih bolesti ili mogu pogoršati stanje već postojećih bolesti: dijabetesa, visokog krvnog pritiska, kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, nekih lokalizacija malignih bolesti, koštano-degenerativnih oboljenja, mentalno uslovljenih poremećaja ishrane, gastrointestinalnih bolesti, različitih disbioza.
– Osnove i principi pravilne ishrane se uče, a učitelj treba da je dijetoterapeut. U aktuelnom vremenu kada postoji ogroman broj uglavnom netačnih informacija o ishrani teško je izabrati pravi nutritivni put. Svaki pojedinac može da promeni svoje pogrešne navike u ishrani što za posledicu ima unapređenje fizičkog i mentalnog zdravlja odnosno dostizanje well-being-a – naglašava dr Budimka Novaković.

Ukoliko se prema vrsti i dužini trajanja profesionalne aktivnosti pravilno rasporede i nutritivno pažljivo ukomponuje sastav obroka neće biti potrebe za često ,,bacanje pogleda” u frižider. Doručak je prvi obrok u toku dana, daje energiju do sledećeg velikog obroka i smanjuje potrebu za međuobrokom i učestalim ,,grickanjem”.

Ne odričite se slatkog ukusa

Mnogi se kada žele da izgube višak kilograma najpre odreknu slatkog ukusa jer su slatkiši omiljena grickalica bez obzira na uzrast i pol. Dr Novaković ističe da unos šećera treba značajno smanjiti ali da to ne znači i istovremeno odricanje od omiljenog slatkog ukusa.

– Da bi i dalje uživali u slatkom ukusu omiljenog napitka ili poslastice mogu se koristiti niskokalorijski zaslađivači koji ne dodaju energiju (kalorije) omiljenom napitku ili hrani. Ako se niskokalorijski zaslađivači koriste kao zamena za šećer pri izradi omiljenog napitka ili slatkiša, energetska vrednost će se značajno umanjiti. Redovna upotreba niskokalorijskih zaslađivača može doprineti smanjenju telesne mase i održavanju poželjne telesne mase – savetuje dr Budimka Novaković.

Detaljnije na www.pronadjimeru.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA