Categories ZDRAVLJE

Wellness ishrana: Vaš novi plan za ravan stomak

Svi mi ponekad osetimo iritirajući osećaj nadutosti, koji ne samo da nam kvari raspoloženje već nas i onemogućava da zakopčamo omiljene farmerke i čini da izgledamo kao balon koji će svakog trenutka pući. Kako tome da stanemo na kraj?

Piše: Dragana Filipović, dijetetičar-nutricionista

Primetila sam da imam problem s nadutošću najčešće tokom zimskog perioda. Najpre sam se pitala zašto, ali sada mi je jasno da odgovor leži u tome što je zima period kad se najmanje krećem. Izuzetak su desetak dana skijanja i nekoliko dana sankanja s klincima, što mi je ujedno i jedina ozbiljna fizička aktivnost u tom periodu. Ako tome dodam praznične i slavske trpeze sa mnoštvom masnih i slatkih, teško svarljivih i kalorijski bogatih, jela, situacija je još jasnija.

“Šlag na torti” je moj brz ritam života praćen nedostatkom sna, stresnim situacijama i učestalim obedovanjem s nogu – dok hranim klince, u svoj želudac usput ubacujem hranu koju uglavnom ne uspevam da sažvaćem do kraja i pritom se nagutam vazduha. Nedovoljno sažvakana hrana, koja nije ni stigla da se dovoljno natopi enzimima iz pljuvačke (koji započinju proces varenja), stiže u želudac i izaziva nadutost. Nakon takvog obroka, umorna od dnevnih obaveza, uglavnom se odmah bacam na kauč, umesto da izađem i malo prošetam. Izgovor mi je i rano smrkavanje i osećaj da ću se osećati odmornije ako šetnju zamenim dremkom.

PUCANJE PO ŠAVOVIMA

Osim već navedenih navika koje uzrokuju nadutost, dešava mi se i da se na večeri s prijateljima prejedem – tim prilikama u svoj želudac unesem i dva puta veću količinu hrane u odnosu na uobičajenu. OK, moj siroti želudac u tom trenutku može da se “razvuče” i primi svu tu hranu, ali s njom ne može lako i da se izbori. Tada mu je potrebno duplo više vremena za varenje, hrana se zadržava, truli u njemu i oslobađa gasove koji dalje uzrokuju osećaj nadutosti, podrigivanje, a često i mučninu i pojavu grčeva.

U tim slučajevima, pomoć tražim u pomoćnim lekovitim sredstvima (koja mi vrlo malo pomognu, a pritom unosim u sebe hemijska sredstva), trudim se da sledećih dan-dva pijem dosta biljnog čaja (zeleni, od komorača, maslačka ili kima) i jedem lakše svarljivu hranu. Takođe, tu je i običaj da pre boravka na snegu posegnem za kalorijski bogatijim obrokom, koji mi pomogne da se zagrejem, ali moj želudac nije uvek u mogućnosti da takav obrok i svari… I ponovo isti problem – nadutost! Po prirodi nisam gojazna, ali nadutost mi stvara osećaj kao da “pucam po svim šavovima”.

BORBA IZMEĐU DOBRA I ZLA

Kao i u životu, tako se i u našim organima za varenje svakodnevno vodi borba između dobra i zla, odnosno između dobrih (Lactobacilus, Bifidobacterium longum, Streptococus thermophilus) i loših bakterija (Helicobacter pylori, Streptococus i Salmonella typhi). Čim se naruši ravnoteža u korist loših bakterija, dolazi do poremećaja u radu digestivnih organa, a oni igraju značajnu ulogu u celokupnom zdravlju našeg organizma. Jedan od simptoma povećanog broja loših bakterija jeste i nadutost stomaka, a u kombinaciji s njom često idu i gasovi, što ovaj problem čini još neprijatnijim.

Gasovi se najčešće javljaju nakon konzumacije hrane bogate sumporom (karfiol, kelj, kupus, pasulj, jaja, meso, sir, beli i crni luk), delovanja bakterija u crevima, ali i kao posledica dužeg zadržavanja teško svarljive ili loše iskombinovane hrane u crevima, gde ona fermentiše ili truli uz pojavu toksičnih gasova.
Dobra vest jeste da je, u većini slučajeva, nadutost stomaka bezazlen problem koji se lako prevenira i leči. Na primer, nadutost se kod žena javlja tokom trudnoće, PMS-a, kao posledica zadržavanja vode u organizmu pod dejstvom hormona…

I ja spadam u tu kategoriju srećnika, s obzirom na to da nadutost u mom slučaju nije učestala, već se javlja kao rezultat pojedinih “ispada” u načinu ishrane. Međutim, ne zanemarujte je, jer ona može biti simptom I pojedinih ozbiljnijih stanja, kao što je kandidijaza ili bolesti organa za varenje.
Ukoliko vaši organi za varenje burno reaguju nakon unosa pojedinih sastojaka (tvrd, nadut, bolan stomak, gasovi, mučnina, dijareja), vreme je da ispitate svoj jelovnik, jer nadutost može biti i posledica netolerancije na pojedine sastojke (laktozu, gluten), ali i posledica neadekvatne termičke pripreme hrane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA