Categories ZDRAVLJE

Wellness kolumna: Ishrana u skladu sa menstrualnim ciklusom

Različite izmene u životnom stilu čiji je cilj da “hakuju” biologiju našeg tela, kako bismo se osećali što je moguće bolje, vitalnije, nazivaju se biohakovanje. (Izraz biohacking ima i druga značenja, ali je gore navedena interpretacija sve učestalija.) Uz detoksikacijske dijete, periodični post (eng. intermittent fasting, o ovoj metodi smo pisali u jednom od prethodnih brojeva štampanog izdanja), earthing (ili ”uzemljenje” kako se kod nas ponekad naziva, a podrazumeva da hodamo bosi u prirodi), meditaciju… pojavio se još jedan zanimljiv primer biohakovanja, namenjen isključivo ženama: ishrana u skladu sa menstrualnim ciklusom. Da, znam, zvuči neobično, ali dobro ste pročitali!

Piše: @jasminaubiparip

 

Zagovornici ovog pristupa tvrde ne samo to da ćemo zahvaljujući njemu u svim fazama menstrualnog ciklusa biti u top-formi (zbogom PMS-u i migreni) već i da možemo uticati na horomski uzrokovane zdravstvene probleme, poput akni ili, čak, sindroma policističnih jajnika (PCOS) i endometrioze.

Šta je, u stvari, “sinhronizacija ciklusa” (eng. cycle syncing), odnosno, kakvo usklađivanje ishrane naš mesečni ciklus zahteva od nas?

Menstruacija je sastavni deo života većine žena uzrasta između (manje-više) dvanaeste i pedesete godine, pa ipak mnoge od nas ne razmišljaju o prirodi svog menstrualnog ciklusa. Uzimamo je zdravo za gotovo i uglavnom vodimo računa o ”danu kada treba da dobijemo”, a o tome šta se dešava tokom ostatka meseca – najčešće ne razmišljamo (osim u slučaju ako se suočimo s problemima koji se tiču reproduktivnog zdravlja).

Međutim, ako naučimo šta se tačno dešava tokom ciklusa, shvatićemo da postoje predvidljive faze tokom kojih se javlja karakteristično raspoloženje, varira količina energije koju posedujemo, imamo bolji ili lošiji apetit i varenje, žudimo za određenim vrstama hrane, primećujemo veću ili manju potrebu za snom i želju za druženjem. Ako znamo kada se koja faza javlja, lakše će nam biti da se ponašamo u skladu sa svojim stvarnim potrebama.

Ženski kod

Imajući sve to u vidu, holistički zdravstveni kouč Alisa Viti napisala je knjigu Woman Code, u kojoj objašnjava hormonske promene pojedinih faza ciklusa, te daje savete u vezi s tim kako se ponašati i šta jesti kako bi hormoni ostali u ravnoteži. Ona tvrdi da se ovim pristupom mogu rešiti različiti problemi, od policističnih jajnika, endometrioze, bolnih menstruacija, niskog libida, kao i simptomi PMS-a, poput glavobolje, akni, nadimanja i promena raspoloženja. Ipak, treba imati u vidu da njen sistem nema naučnu potvrdu, ali lekari se slažu u vezi s tim da pravilna ishrana može umnogome uticati na opšte osećanje blagostanja (bolje raspoloženje, više energije…), te iako ne treba očekivati čuda, svakako vredi isprobati ovaj sistem.

DAN 1 DO 5: MENSTRUACIJA

Prvi dan ciklusa je dan kada menstruacija počinje. Hormoni estrogen i progesteron tada dostižu najniže vrednosti.

* Korisno je u ishranu dodati određene začine i lekovito bilje, poput cimeta, koji se pokazao efikasnim u slučaju bolnih menstruacija, ili šafrana, koji ublažava neprijatne emotivne i fizičke simptome PMS-a.

* Sada se javlja i pojačana želja za slatkim ukusima. Umesto da posegnemo za industrijskim slatkišima, mnogo je pametnije unapred pripremiti zdravije poslastice (crna čokolada, zamrznuto bobičasto voće, kuglice od prirodnih urmi i koštunjavog voća…) ili grickalice (npr. homemade kokice).

* Pojačajte i unos namirnica bogatih gvožđem: lisnato zeleno povrće, semenke bundeve, sočivo, kinoa i konzumirajte ih u kombinaciji s voćem i povrćem bogatim vitaminom C, poput paprike, citrusa, jagoda…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA