Zaštitite se od raka kože uz ovih 12 jednostavnih navika

Izmenite navike i uživajte u sunčevim zracima - bez opasnosti!

by | 1 maja, 2021

Iako vam se čini da nemate snage još jednom da čujete upozorenja o štetnosti UV zračenja, zastanite. Rak kože jedan je od pet najčešćih kancera u Evropi. Takođe, on je jedan od deset najčešćih uzročnika preuranjenih smrti.

Ipak, to ne znači da bi trebalo da se krijete od sunca ili da se panično bojite. Dovoljno je da izmenite nekolicinu navika i moći ćete da uživate u zracima Sunca, a da ne brinete o zdravlju. Mi vam otkrivamo kako to da postignete.

Zaštita od raka kože u 12 koraka

Pazite na izlaganje suncu

Nije najveći problem to što povremeno provedete dan na plaži. Kada je rak kože u pitanju, računa se ukupno izlaganje suncu. Dakle, daleko više računa trebalo bi da povedete o svim onim momentima na koje ne obraćate pažnju: kada idete do kola, vozite, šetate sa decom ili ste izveli psa u šetnju… Sve su to trenuci kada ste izloženi UV zračenju i oni se i te kako računaju. Mnogo više UV zračenja upijete vozeći auto nego za sve dane provedene na plaži. Zato, ne zaboravite na dnevnu zaštitu od sunčevog zračenja.

Vodite računa, bez obzira na tip vašeg tena

To što ste možda tamnijeg tena i ne izgorite na suncu lako, ne znači da ne bi trebalo da se štitite od UV zračenja. Čak i ako ne strahujete od raka kože poželećete da se zaštitite kada shvatite da izlaganje Suncu dovodi do depigmentacija, bora i fleka po licu.

Ništa ne pretpostavljajte

Čak i ako ste profesijom ili načinom života usmereni na izlaganje suncu, to ne znači da bi trebalo da dignete ruke i kažete: „kako bude – biće“. Čak i ako ste spasilac, možete da smanjite rizik od raka kože. Zapamtite da nikada nije kasno da počnete sa prevencijom.

Stavite kremu za sunce pored paste za zube

Lako je zaboraviti na zaštitnu kremu dok trčite od dece, ka poslu i natrag. Zato bi bilo dobro da se pobrinete da nanošenje zaštitne kreme postane deo vaše jutarnje rutine. Ako ne uspevate svakog jutra da se setite da nanesete kremu, stavite je negde gde jednostavno morate morate da je uočite. Recimo, kraj paste za zube.

Naučite kako da nanesete kremu za sunčanje

Nije dovoljno da ujutro stavite malo kreme na lice. Da biste se zaista zaštitili neophodno je da pokrijete lice, uši, vrat, otkrivene delove ruku i nogu. I to bi trebalo da ponavljate svaka dva do tri sata.

Probajte različite kreme

Ako vam se čini da krema za sunčanje ne odgovara vašoj koži, to samo znači da niste naišli na pravu kremu. Probajte različite vrste krema, nađite formulaciju koja odgovara vašoj koži. Važno je samo da zaštitni faktor bude 30 ili veći.

Napravite svoj hlad

Krema za sunčanje jeste prva linija odbrane, ali ne i jedina. Uvek birajte stranu ulice koja je u hladu, ako ste primorani da stojite na otvorenom, uđite u neki zaklon. Takođe, nije loše da nosite šešir sa širokim obodom.

Ne zaboravite samopregled

Postoje tri glavna tipa raka kože i svi izgledaju različito. Ipak, ne morate biti dermatolog da biste znali kada je vreme za uzbunu. Pregledajte kožu i reagujte ako na njoj primetite: pege, izraslice, nove mladeže nepravilnog oblika, krvarenja… Ukoliko niste sigurni da li je neka promena opasna, fotografišite je. Kada pogledate za dve nedelje, tačno ćete znati da li se problem razvio i u kom pravcu. Ovakav pregled koji uključuje sva mesta na telu (pa i stopala i pazuhe) preporučuje se jednom mesečno.

Nađite dermatologa

Kao i sa svim ostalim zdravstvenim pitanjima, veće su šanse da ćete pripaziti na sebe ako nađete dobrog lekara kome verujete i čije savete pratite. On će vam pokazati koje su kritične tačke na vašem telu, dati preporuke za ponašanje i reći vam kada da dođete na kontrolu. I to ne smete odlagati.

Pazite na ishranu

Trudite se da jedete što više povrća i voća koje sadrži antioksidanse jer oni su sigurna zaštita od oštećenja kože. Takođe, istraživanja su pokazala da alkohol može da ima negativan uticaj, dok kofein može da utiče pozitivno na kožu. (Pročitajte i: Lista namirnica za bronzani ten na prirodan i bezbedan način)

Proverite lekove koje uzimate

Kad god uzimate novi lek, proverite upozorenja, jer nas mnogi medikamenti čine još osetljivijima na UV zračenja. Među njima su i antibiotici, antimikotici, čak i pojedine kontraceptivne pilule.

Rfstudio via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.