Zaštitite se od svih virusa! Ovo su najbolji dodaci za jačanje imuniteta

by | 28 januara, 2021
najbolji dodaci za jačanje imuniteta

Održavanje dobrog imuniteta tokom cele godine je ključno za sprečavanje infekcija i bolesti. A to podrazumeva zdrav način života, pravilnu ishranu i dovoljno spavanja i vežbanja. A mi vam otkrivamo koji su najbolji dodaci za jačanje imuniteta.

Dodavanje određenih vitamina, minerala, biljaka i drugih supstanci tj. uzimanje suplemenata, može poboljšati imunitet i zaštititi nas od virusa. Međutim, imajte na umu da neki suplementi mogu da stupaju u interakciju sa lekovima, a neki možda nisu prikladni za ljude sa određenim zdravstvenim stanjem. Obavezno razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što počnete da uzimate bilo kakve suplemente.

Ovo su najbolji dodaci za jačanje imuniteta

Vitamin D

Vitamin D je hranljivi sastojak rastvorljiv u mastima, esencijalan za zdravlje i funkcionisanje imunološkog sistema. Pojačava efekte monocita i makrofaga u borbi protiv patogena i smanjuje upale. Nizak nivo vitamina D povezan je sa povećanim rizikom od infekcija gornjih disajnih puteva, uključujući grip i alergijsku astmu. Nedavna istraživanja sugerišu da uzimanje ovog vitamina može zaštititi od infekcija respiratornog trakta. Obolelima od korone se sugeriše uzimanje vitamina D.

Cink

Brojne studije otkrivaju da suplementi cinka mogu zaštititi od infekcija respiratornog trakta poput prehlade, a dodavanje cinka može i da skrati trajanje prehlade. Takođe utiče i na infekciju virusom korona. Dugotrajno uzimanje cinka obično je sigurno za zdrave odrasle osobe, sve dok je dnevna doza ispod 40 mg elementarnog cinka. Prekomerne doze mogu ometati apsorpciju bakra, što može povećati rizik od infekcije.

Vitamin C

Dokazano je da suplementacija vitaminom C smanjuje trajanje i težinu infekcija gornjih disajnih puteva, uključujući i prehladu. Intravenski tretman vitamina C visokim dozama bi mogao pomoći ljudima sa teškim infekcijama, uključujući sepsu i sindrom akutnog respiratornog distresa koji su posledica virusnih infekcija, ali ova istraživanja su još u toku.

Lekovite pečurke

Kordiceps, lavlja griva, maitake, šitake, reiši i ćureći rep su vrste lekovitih pečurki koje dokazano jačaju imunitet. Studije su potvrdile da lečenje kordicepsom smanjuje bakterijsko opterećenje u plućima, pojačava imunološki odgovor i smanjuje upalu. Ćureći rep je još jedna lekovita gljiva koja ima moćne efekte na imunološko zdravlje. Lekoviti proizvodi od pečuraka mogu se naći u obliku tinktura, čajeva i dodataka. (Pročitajte i: Garantovano popravlja raspoloženje – ukusna čorbica od pečuraka)

Crna zova

Ekstrakt crne zove je efikasan protiv bakterijskih infekcija gornjih disajnih puteva i virusa gripa. Može pomoći u skraćivanju trajanja i težine prehlade, kao i u smanjenju simptoma gripa i drugih virusnih infekcija. Dodaci crne zove najčešće se prodaju u tečnom obliku ili u obliku kapsula.

Isprobajte i ove dodatke za jačanje imuniteta

Astragalus

Astragalus je biljka koja se obično koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Istraživanje na životinjama pokazuje da njegov ekstrakt može značajno poboljšati imunološke reakcije.

Selen

Selen je mineral neophodan za imunološko zdravlje. Istraživanja na životinjama pokazuju da dodaci selena mogu pojačati antivirusnu odbranu protiv sojeva gripa.

Beli luk

Moćna protivzapaljenska i antivirusna svojstva belog luka poboljšavaju imunološko zdravlje stimulisanjem zaštitnih belih krvnih zrnaca poput NK ćelija i makrofaga. (Pročitajte i: Moć prirodnih antibiotika: cimet leči ešerihiju koli, a limun upalu desni)

Andrographis

Ova biljka sadrži andrografolid, terpenoidno jedinjenje za koje je utvrđeno da ima antivirusno dejstvo protiv virusa koji izazivaju respiratorne bolesti, uključujući enterovirus D68 i grip A.

Sladić

Slatki koren sadrži mnoge supstance, uključujući glicirizin, koje mogu pomoći u zaštiti od virusnih infekcija. Prema laboratorijskim istraživanjima, glicirizin pokazuje antivirusnu aktivnost i protiv kovid-19.

Pelargonium sidoides

Neka istraživanja podržavaju upotrebu ekstrakta ove biljke za ublažavanje simptoma akutnih virusnih respiratornih infekcija, uključujući prehladu i bronhitis. Ipak, potrebno je više istraživanja.

Vitamini B kompleksa

Vitamini B grupe, uključujući B12 i B6, važni su za zdrav imunološki odgovor. Ipak, mnogim odraslim osobama nedostaju ovi vitamini, što može negativno uticati na imunološko zdravlje.

Kurkumin

Kurkumin je glavno aktivno jedinjenje kurkume, koje ima moćna antizapaljenska svojstva, važna u poboljšanju imunološke funkcije.

Ehinacea

Dokazano je da određene vrste ove biljke iz roda tratinčica poboljšavaju imunološko zdravlje i mogu imati antivirusne efekte protiv nekoliko respiratornih virusa.

Propolis

Propolis je smolasti materijal koji proizvode pčele. Iako ima impresivne efekte na jačanje imuniteta i može imati i antivirusna svojstva, potrebno je više istraživanja na ljudima.

lepotaizdravlje.rsj.chizhe /shutterstock.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.