Izgubili ste želju za seksom? Otkrijte najčešće uzroke i kako da ih prevaziđete

by | 10 oktobra, 2020

Potpuno je prirodno i normalno da se u vezi i braku želja za seksom povećava i smanjuje. Stres na poslu, obaveze oko dece, nedostatak vremana i mnoge druge stvari utiču na seksualni nagon, ali to ne znači da treba da dignete ruke od seksualnog života. To je veoma važan deo svake veze.

Najčešći razlozi zbog kojih žene gube interesovanje za seks su:

Korišćenje kontraceptivnih pilula
Budući da sadrže hormone, kod nekih žena pilule mogu umanjiti želju za intimnim odnosima. Ako ste primetili da je vaš libido manji od kad koristite antibebi pilule, obratite se svom lekaru. Postoji mnoštvo drugih opcija za kontracepciju koje neće ugroziti vaš seksualni život. (Pročitaj: Kejla Itsines otvoreno progovorila o onome što muči većinu žena)

Nedavni porođaj
Majčinstvo utiče na sve, pa i na seksualnost. Umorni ste, više se ne osećate privlačno… Kada se deca uspavaju, radije legnete da i sami odmorite, nego što želite vratolomije u krevetu. Biti mama znači stalno paziti na potrebe i zahteve drugih, a u nekom trenutku seks može izgledati kao još jedna obaveza. Otvoreno pozgovarajte sa svojim partnerom o pritiscima sa kojima se suočavate i objasnite mu kako to utiče na vaš seksualni život. Razmotrite mogućnost da on preuzme neke od vaših obaveza, pa ćete biti odmorniji i raspoloženiji da vodite ljubav.

Nezadovoljstvo izgledom
Nezadovoljstvo izgledom neke žene dovodi do toga da počnu da izbegavaju seks. Pozitivan odnos prema telu treba što pre da usvojite. (Pročitaj: Prozvali su ovu mamu da je – gojazna, evo šta im je poručila: Šta vi kažete, kako izgleda?)

Želja za seksom se menja tokom godina

Stres
Stres je naša svakodnevica, a jedan od načina da ga prevaziđete je da se opustite. Mirišljava kupka, aromatične sveće, donji veš u kome se osećate privlačno – sve to može pomoći.

Monotonija 
Dugogodišnji seks sa istom osobom ponekad dovede do prezasićenja. Umesto da se prepustite malodušnosti, potrudite se da rutinu razbijete nekim novinama. Sve što seks može učiniti drugačijim, sjajno je (nove poze, seksi igračke, vođenje ljubavi na nekim novim mestima…)

Svađa sa partnerom
Nakon seksa, neki ljudi gube interesovanje za seks, ali ima i onih koji ga koriste da poprave situaciju. Bez obzira na to u koje spadate, ako želite da vaša veza opstane, moraćete da pronađete uzrok problema koji dovodi do svađe.

Trudnoća
Promene u nivou hormona tokom trudnoće mogu uticati na libido. Kod nekih žena on se u trudnoći povećava, a kod drugih smanuje. Situacija će se popraviti kada se hormoni stabilizuju. (Pročitaj: Šta dovodi do toga da sluzokoža vagine bude suva, a seks bolan?)

Želja za seksom

Iscrpljenost
Ako ste premoreni, poslednje na šta ćete pomisliti je seks. Ako ste uveče previše umorni, možda je rešenje jutarnji seks.

Pojedini lekovi
Nizak seksualni nagon je čest neželjeni efekat nekih antidepresiva, pa porazgovarajte o problemu koji imate sa svojim doktorom.

Problem sa dostizanjem vrhunca
Orgazam nije jedini razlog da imate seks, ali jeste jedan od najvažnijih. Objasnite partneru šta vam prija,  upoznajte svoje telo i ono što vam donosi zadovoljstvo. Kada naučite kako da stignete do vrhunca, želja za seksom će se sigurno povećati. (Pročitaj: Eksplozivniji i jači orgazam? Da!)

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.