Kako se računaju plodni dani

by | maj 29, 2010

Postoji više načina za određivanje plodnih dana u toku ciklusa. Pre svega treba shvatiti da se plodni dani definišu kao vremenski INTERVAL koji počinje prvog, a završava se poslednjeg plodnog dana.


Najprikladnijom računicom intervala plodnih dana se smatra sledeća:

 

prvi plodni dan = najkraći menstruacioni ciklus (u poslednjih godinu dana) – 20 dana,
poslednji plodni dan = najduži menstruacioni ciklus (u poslednjih godinu dana) – 10 dana.

 

Trudnoca

 

Ako su svi vaši ciklusi u poslednjih godinu dana bili na 26 ili 30 dana, interval plodnih dana je u tom slučaju od 6. do 20. dana ciklusa. U ovom intervalu se odigrava ovulacija ali i dani koji joj prethode i slede takođe su plodni (što je uslovljeno „vekom“ trajanja spermatozoida i oslobođene jajne celije).

 

U ciklusu dužine 28 dana ovulacija se dešava 14. dana, ali kako ciklusi mogu fiziološki varirati (21-35 dana), nikada se unapred ne može reći kako će aktuelni ciklus biti „isprogramiran“ i kada će se ovulacija desiti.

Za precizniju procenu momenta ovulacije može poslužiti ultrazvučno praćenje rasta i razvoja folikula na jajnicima to jest metoda folikulometrije.

 

Iz svega sledi da je metoda računanja neplodnih dana nepouzdana metoda kontracepcije i da samo primenjivanje pouzdane i kontinuirane kontracepcije obezbeđuje zaštitu.

 

Zato dok ne ustanovite da je partner polno zdrav, a u cilju pouzdane zaštite od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti (ukoliko ste zdrava osoba sa zdravim navikama) koristite dvostruku kontracepciju: kondom i pilule, a kada ustanovite da je partner polno zdrav možete nastavitii samo sa pilulom, piše na sajtu 21.dan.

 

Kontraceptivna pilula je pouzdano i komforno sredstvo kontracepcije. Pilula vas uvodi u hormonsku ravnotežu i reguliše menstrualni ciklus tako što menstruacije dolaze na vreme, oskudnije su, kraće traju i nisu bolne.

 

Ukoliko ste zdrava osoba sa zdravim navikama, pilulu možete koristiti u kontinuitetu i do 10 godina ili do željene trudnoće uz uredne ginekološke kontrole. Pilula ne utiče na plodnost, buduću trudnoću i plod.

 

Izvor: Mondo

Tagovi: