Manji obim butina i zategnute noge? Da, a evo i kako

by | decembar 23, 2020
manji obim butina i zategnute noge

Tokom mršavljenja, masno tkivo gubi se svugde, a ne tamo gde vi želite. Vi zapravo nemate kontrolu nad tim gde i kada ćete prvo smršati. Ono što možete je da smanjite ukupnu telesnu masnoću i to tako što ćete se hraniti zdravo i redovno vežbati.

Gubitak kilograma svodi se na stvaranje kalorijskog deficita, a dok gubite masno tkivo, vežbanjem možete da ojačate i oblikujete telo i izgradite mišiće u određenom području. Kod žena, masnoća se često akumulira u predelu butina. (Pročitaj: Kada pročitate koliko je dobar, trening snage više nećete izbegavati)

Postoji nekoliko koraka uz koje ćete zategnuti noge dok gubite kilograme:

1. Kontrolišite unos soli

So čini da telo zadržava višak vode, a to uzrokuje nadimanje koje utiče na celo telo, pa i na noge. Što više jedete slanu hranu, u telu se skladišti više vode, umesto da je bubrezi filtriraju. Smanjivanjem unosa soli primetićete trenutnu promenu u izgledu. Izbegavajte prerađenu hranu, gotove soseve, povrće iz konzervi i supe iz kesice, koje su često prepune natrijuma.

2. Povećajte unos elektrolita

To ne znači da su vam potrebna pića namenja sportistima. Elektroliti poput kalcijuma, magnezijuma i kalijuma nalaze se i u mnogim zdravim namirnicama (tamno lisnato povrće, jogurt, banane…). Kad unosite više elektrolita, telo će zadržavati manje soli. (Pročitaj: Minerali – svi su važni, ali ova tri su najbitnija)

Unknown Object

Za manji obim butina

3. Oprez sa ugljenim hidratima

Kada telo transformiše ugljene hidrate u glikogen, oni se zajedno sa vodom skladište u jetri i mišićima. To znači da sa ugljenim hidratima telo zadržava više vode. Zbog toga mnogi ljudi izgube nekoliko kilograma čim počnu sa low-carb dijetom. Veliki procenat izgubljene težine predstavlja voda.

Pa ipak, ne preskačite žitarice od celog zrna jer su odličan izvor vlakana zdravih za srce, kao i folata, gvožđa, magnezijuma, antioksidanata i fitonutrijenata.

4. Započnite jutro šoljicom kafe

Kafa ima vrlo blagi diuretički efekat i može stimulisati vaš metabolizam i sposobnost sagorevanja masti.

Unknown Object

5. Optimalna hidratacija

Sa sobom uvek nosite flašicu vode. Kada je telo dobro hidrirano, manje će zadržavati vodu i lakše ispirati višak soli, smanjujući nadimanje. Voda pomaže i u suzbijanju apetita, jer dehidracija može izazvati lažni osećaj gladi.

6. Redovno vežbanje

Bilo koja aktivnost koja ubrzava rad srca je dobra za trošenje kalorija i sagorevanje masti, uključujući kukove i butine. Naravno, postoje vežbe koje će posebno efikasno oblikovati noge, pa bi trebalo da se fokusirate na njih. Dva puta nedeljno u vežbačku rutinu ubacite iskorake i čučnjeve. (Pročitaj: Zbog ovih grešaka, čučnjevi ne daju maksimalan efekat)

Unknown Object

7. Zapisujte sve što pojedete

Planirajte obroke i zapisujte sve što pojedete kako biste imali tačnu informaciju o količini unetih kalorija.

lepotaizdravlje.rsDragonImages/ iStock / Getty Images Plus

Tagovi: