Nutricionista savetuje: Kako se priprema povrće?

06/01/2021 in Ishrana

Da li ste znale da je pasulj kuvan za samo 30 minuta i da paprici nikada ne smete dodavati vodu? Marija Đurković, nutricionista, savetuje kako pripremiti povrće.

Nutricionista savetuje: Kako se priprema povrće?

Prostock-Studio/iStock/Getty via Guliver

Ako kuhinju bazirate na povrću u nadi da ćete porodici obezbediti neophodne vitamine i minerale, morate znati kako se priprema povrće. Predugim kuvanjem možete ubiti sve one sastojke kojima ste planirali da ojačate imunitet svojih voljenih.

Marija Đurković

Ove srede, nutricionista Marija Đurković (nutricionista_mara), savetuje kako pripremiti povrće, koliko dugo se kuva povrće i kako da povrće zadrži sve one hranljive sastojke i posle obrade.

Ako imate pitanje za Mariju Đurković, slobodno se javite mejlom [email protected]


Saveti nutricioniste: Kako se obrađuje povrće?

 


Nepravilnim postupkom mehaničke obrade (čišćenje, ljuštenje), može se smanjiti sadržaj biološki vrednih sastojaka, dok nepravilnom termičkom obradom, namirnica može potpuno izgubiti svoje hranljive vrednosti. (Pročitajte i: Vegetarijanski gulaš od svežeg povrća)


Evo dva jednostavna pravila koja ćete sigurno zapamtiti: 


POVRĆE KOJE RASTE POD ZEMLJOM (krompir, šargarepa, cvekla, paštrnak...) odmah spuštate u hladnu vodu i tako kuvate. (Pročitajte i: Ubrzajte cirkulaciju i poboljšajte varenje uz pomoć ove, neverovatno zdrave biljke)


POVRĆE KOJE RASTE IZNAD ZEMLJE (kupus, spanać, karfiol, grašak, kukuruz...) stavljate u kipuću vodu. (Pročitajte i: Zašto je spanać kralj zeleniša? Nutricionisti otkrivaju njegov značaj za zdravlje)


ZAŠTO?

Korenasto povrće (ono povrće koje raste pod zemljom) sadrži mnogo skroba i zato mu je potrebno više vremena da toplota prodre u njegovo središte. Ako započnete kuvanje u hladnoj vodi, spoljašnji slojevi će se postepeno zagrevati i teže će doći do prekuvavanja kojim se uništava sve ono što je nutritivno vredno.

Sa druge strane, povrće koje raste iznad zemlje, a naročito zeleno, ima tanke listove i sitan plod, pa mu je potrebno jako malo vremena da se skuva. ( Pročitajte i: Francuski klasik koji možete jesti na mnogo načina - ratatuj)

 

 

Koliko se dugo kuva povrće?

Najkraće vreme kuvanja zahteva brokoli - svega pet minuta. Kupus, grašak, boranija i kukuruz se skuva za 10-20 minuta, a pasulju treba oko 30minuta. Najduže vreme kuvanja zahteva cvekla i to od 30-60 minuta. 

Još bih vas podsetila da krompir, ako ga kuvate bez ljuske, ljuštite što tanje, jer je većina njegovih dragocenih sastojaka smeštena baš u tom sloju ispod ljuske. Inače, vreme kuvanja krompira u ljusci je oko 30 minuta, oljuštenog - 20-25min, a oljuštenog i sečenog - 10-15min. 

 

Povrće se kuva u sopstvenom soku


Najbolji način obrade i moja preporuka: Kuvanje povrća u sopstvenom soku. Ovo se naročito odnosi na tikvice, papriku i pečurke. Postupak ovakvog načina kuvanja ne podrazumeva dodavanje tečnosti, nego se ono kuva u vodi koja se oslobađa iz njega i tako zadržava hranljive sastojke.

 


 

 

Marija Đurković

Prostock-Studio/iStock/Getty via Guliver

Komentari (0)

Loading