Ovi mirisi mogu popraviti raspoloženje

by | decembar 25, 2020
parfemi i raspoloženje

Kupovina parfema uvek popravi raspoloženje u trenutku. Ali, ovoga puta ne mislimo na šoping. Naučno je dokazano da parfemi utiču na našu psihu. Mirisi, jednostavno, utiču na emocije. Ovo su mirisi koji mogu popraviti raspoloženje.

Psihološko dejstvo parfema apsolutno nije zanemarljivo. Za mnoge note naučno je dokazano da pojačavaju osećaj zadovoljstva, podižu nivo energije i ublažavaju stres. Dakle, vreme je da pronađete svoj miris za prizivanje dobrog raspoloženja u svakom trenutku! (Pročitaj i: Pravilno nanošenje parfema: Na ova mesta ga nikako ne stavljajte)

Kako mirisi utiču na emocije?

Ova godina i izolacija usled korone, donela nam je globalno osećaj anksioznosti. Proizvođači se sada trude da odgovore na našu potrebu za povratkom sigurnosti. Zato u izradi parfema koriste sastojke koji provereno donose dobro raspoloženje.

Za mnoge mirise naučno je dokazano da pojačavaju osećaj zadovoljstva, podižu nivo energije i ublažavaju stres. Studije su pokazale su da mirisi pokreću čak 75% naših emocija. Kada udahnemo neki miris, on stimuliše limbički sistem (moždani centar) koji kontroliše strah, depresiju i osećaj zadovoljstva. Ukoliko vam određena aroma prija, jer vas podseća na trenutke sreće i bliskosti s nekim, tada mozak oslobađa hormone dobrog raspoloženja – serotonin i endorfin. Ako se to ne desi, organizam će preplaviti kortizol, hormon stresa.

Određeni mirisi mogu izazvati i hemijske reakcije u telu koje menjaju osećanje i raspoloženje. Limbički sistem, takođe, kontroliše srčani ritam, krvni pritisak i nervni sistem, što znači da parfemi mogu izazvati i fizičke reakcije našeg tela.

Zato, otkrivamo kako da parfemom popravite raspoloženje.

Citrusni parfemi podižu energiju

Nedostaje vam energije? Posegnite za citrusnim, osvežavajućim mirisima koji uključuju limun, limetu, pomorandžu i grejpfruit. Ove arome brzo isparavaju, što izazva nagli – ali kratkotrajni – priliv energije. Kada dospeju na kožu, osetićemo isparavanje molekula limuna i pomorandže, što će biti neverovatno stimulativno. (Pročitajte i: Kako da pomognete sebi kada ste pod stresom?)

Miris lavande smiruje

Uznemireni ste? Osim meditacije, koja je savršena za opuštanje, i note lavande (koje savršeno održavaju meditativno raspoloženje) dobro će vam doći. Lavanda sadrži linalol, koji deluje kao anestetik. Udisanje ovog mirisa pojačava alfa-talase u frontalnim regijama mozga i uvodi nas u stanje opuštenosti.

Tokom posebno stresnih dana, možete posegnuti i za notama koje odražavaju ambijent i osećaj sreće i sigurnosti. Ukratko – za drvenastim, mošusnim i aromama vanile.

Mirisi detinjstva podižu raspoloženje

Potreban vam je kratak beg od stvarnosti? Pritisnute ste problemima? Mirisi koji vas podsećaju na detinjstvo mogu pomoći.

Dva su razloga za to. Prvi je taj što ovi mirisi bude sećanja na bezbrižne dane, a drugi je taj što ti mirisi u velikoj meri potiču iz prirode. Naše sećanje čuva poznate i prijatne mirise, kao što je miris tek pokošene trave. Oni sigurno podižu raspoloženje.

Sve u svemu: Ne preostaje vam ništa drugo nego da se uputite u parfimeriju po dnevnu dozu optimizma iz bočice!

lepotaizdravlje.rsCentrallTAlliance/Getty via Guliver