Gastro

Prste da poližeš: Domaći jaffa keks (recept)

by Liz

07.02.2020.
torta desert
torta desert

Ako ste od onih koji ne mogu da zamisle kupovinu slatkiša bez jaffa keksa imamo odličan recept za vas.

Sada ga možete napraviti u sopstvenoj režiji i obradovati ukućane omiljenom poslasticom i specijalnim začinom – vašim trudom.

Sastojci:

4 jaja
4 kašičice oštrog brašna
4 kašičice šećera

Žele:

1 preliv za torte (prozirni)

par kapi ekstrakta od breskve (pomorandze, limuna, kivija… po želji sok od visnje, želatina)

Glazura:

200 g čokolade za kuvanje 70% kakaoa

Priprema:

Belanca i žumanca odvojite. Belanca umutite u čvrst sneg, a žumanca umutite penasto sa šećerom, a zatim dodajte brašno. Na kraju kutlačom lagano umešajte belanca. Pecite u plehu obloženom sa papirom za pečenje i ohladite. Potom modlom ili čašom secite krugove veličine oko 5 cm. Za žele uzmite preliv za torte i u njega dodajte malo ekstrakta breskve. Možete dodati bilo kakav ekstrakt ili rastopiti želatin u soku od višnje, jagode, narandže… Stavite želatin u neki pleh i ostavite u frizideru da se ohladi. Zatim čokoladu otopite na pari i isto tako razlijte po plehu obloženom papirom za pečenje. Kada se malo stisne – isecite oblikom kojim ste rezali biskvit. Stavite u zamrzivač da se stegne, (lako ćete odvojiti od papira na ovaj način). Prvo malom čašom (onom za rakiju) isecite žele i stavljajte na biskvit, a onda gore stavite čokoladu i sa fenom malo pređite preko kolačića kako bi se čokolada fino otopila preko biskvita i želea, piše gurmanija.com.

Savet plus: Kako da dekorišete sto – Tri načina za savijanje salveta

Foto: Guliver/Gettyimages