Gastro

Pečene šnicle od kupusa: Idealan veganski prilog (ili glavno jelo)

by Aleksandra Dudvarski

19.03.2022.
Pečene šnicle od kupusa
Pečene šnicle od kupusa

Odlučili smo se da vam ovog vikenda predstavimo recept za pečene šnicle od kupusa, a zašto, saznajte u nastavku.

Iako je kupus, u ukiseljenom stanju, nezaobilazan deo zimske trpeze, ni u proleće i na leto ne treba zaboraviti ovu riznicu zdravlja. Između ostalog, kao i svako drugo povrće, i kupus najviše nutrijenata ima u svežem stanju.

Pored toga što poboljšava varenje i metabolizam, ovo povrće jača imuni sistem i pomaže telu da se lakše izbori sa stresom. Isto tako, reguliše procese oksidacije i redukcije, štiti krvne sudove i poboljšava apsorpciju vitaminama i minerala. Uz sve to, ima blagotvorno dejstvo na kožu i kosu.

Recepata za jela sa mladim kupusom zaista je mnogo, a mi smo naišli na ovaj, koji nas je privukao na prvu. A verujemo da će i vas!

Pečene šnicle od kupusa

Sastojci:

2 manje glavice mladog kupusa
3 kašike maslinovog ulja
1/2 kašike soli
2 kašike slatke paprike u prahu
1 kašika belog luka u prahu
po ukusu možete dodati začine koje volite (peršun, majčinu dušicu, origano, biber, selen…)

Isprobajte i… Rolnice sa kupusom i ajvarom

Način pripreme:

  1. Zagrejte rernu na 200 stepeni.
  2. Isecite kupus na kolutove i poslažite ih na pleh, na koji ste prethodno stavili pek papir.
  3. Kolutove (šnicle) kupusa detaljno i bogato premažite maslinovim uljem.
  4. U posebnoj činiji pomešajte suve sastojke (beli luk u prahu, papriku i so) i začinite svoje šnicle.
  5. Kupus stavite u zagrejanu pećnicu i pecite 25 minuta, odnosno dok listovi ne dobiju zlatnu smeđu boju, a sredina kupusa ne omekša.
Uz šta služiti ove šnicle?
  1. Same, kao glavno jelo.
  2. Sa pastom i omiljenim sosom.
  3. Sa kinoom, kukuruzom ili leblebijama.
  4. Premažite tofuom ili nekim drugim omiljenim premazom.

Prijatno!

Isprobajte i… Veganski burger od pasulja