Gastro

Najslađa zimnica: Jednostavan recept za slatko od smokve

by Lepota&Zdravlje

13.09.2025.
slatko od smokve

Ukoliko vas svaki put kada vidite slatko od smokve uhvati nostalgija za bakinim dvorištem ili danima na vikendici, onda znate da je domaću varijantu slatkiša nipošto ne može da zameni kupovna teglica. I dok je leto na izmaku, pravo je vreme da uklopimo smokve, šerpu i malo strpljenja i napravimo ovaj jedinstveni slatkiš. Jer, osim što je slatki ukus smokvi dovoljan izazov, one su izuzetno bogate vlaknima i sadrže različite minerale i vitamine kao što je vitamin A, K, C i E, potom kalijum, magnezijum, gvožđe i kalcijum. To znači da pomažu da održimo zdravlje kostiju, krvnih sudova, vida i mnogih drugih funkcija tela. Takođe, one su bogate antioksidansima.

Slatko od smokve
@olmedaorigenes

Zašto volimo slatko od smokve?

Dakle, smokve su same po sebi veoma zdrave, a iako mu dodajemo šećeri i kuvamo ih i njihovo slatko zdržava pojedina željena svojstva. Pre svega – nema veštačkih aroma, boja ili konzervansa. Odličan je izvor energije, samo morate pripaziti na količine koje unosite. Slatko od smokve je savršeno sa krem sirom kao doručak, na preperečnom integralnom tostu, uz parče šunke ili domaći sir. Taj spoj proteina, vlakana i energetskog busta je odličan početak dana.

Trikovi kako da slatko od smokve savršeno uspe

Prvenstveno je važno da voće dobro operete i da ga očistite od peteljki pre pripreme. Takođe, prilikom pripreme, trik da znate da ste dostigli idealnu konzistenciju jeste da kapnete vrelo slatko na tanjir dok se kuva. Ukoliko se slatko brzo stvrdne i postane gusto, onda ste dobili savršeno slatko. Ukoliko je masa previše tečna, nastavite da ga kuvate. Toplo slatko sipajte u sterilisane tegle dok je još vruće. Odmah zatvorite tegle i okrenite ih naglavačke kako biste stvorili vakuum. Pre nego što ih odložite na hladno i tamno mesto, ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi. Uz ovih nekoliko saveta i ovaj jednostavan recept, sigurno ćete biti oduševljeni ovom savršenom poslasticom.

Recept za slatko od smokve

Sastojci:

2 kg smokvi
2 kg šećera
2 dcl vode
1 limun

Priprema slatkog od smokve:

Uzmite dublju šerpu i u nju stavite šećer i 2 dcl vode. Postavite je na ringlu da se šećer rastopi i prokuva.Svaku smokvu probušite čačkalicom kako ne bi došlo do pucanja prilikom kuvanja. Stavite smokve u šećer i vodu.Dodajte sok od pola limuna, a ostatak iseckajte i stavite da se skuva sa smokvama. Kuvajte sat vremena i stalno skidajte penu. Nemojte mešati slatko, ali sa vremena na vreme protresite šerpu da se smokve ne bi zalepile.  Ukoliko budete koristili kašiku ili varjaču, one će se raspasti. Prijatno!

Foto: Instagram/@olmedaorigenes, @cookingwithlamees