Gastro

Pita od bundeve najukusnija jesenja poslastica

by Ranka Bulatović

28.09.2023.
Pita od bundeva najukusnija jesenja poslastica; servirana pita od bundeve
Pita od bundeva najukusnija jesenja poslastica; servirana pita od bundeve
Pita od bundeva najukusnija jesenja poslastica Pita od bundeva najukusnija jesenja poslastica

Kakva bi to jesen bila bez mnogima omiljene poslastice bundevare. Pita od bundeve je nezamenljiva, a može se praviti na više načina.

Verovatno ne postoji jednostavnija a ukusnija poslastica od pite od bundeve. I može bukvalno svako da je napravi. Ne može da ne uspe. Za klasičnu bundevaru potrebna su vam samo tri sastojka: kore za pitu, narendana bundeva i šećer.

Pita od bundeve nije obična poslastica…

Bundeva je izuzetno hranljiva i zdrava namirnica koja ima brojne koristi za zdravlje i treba je konzumirati što češće. A šta je čini toliko zdravom:

Vitamini: Bundeva je bogata vitaminom A, C i E. Vitamin A je posebno značajan za zdravlje očiju i dobar vid, kožu i imunološki sistem. Vitamin C je takođe neophodan za jak imunitet. Budući da se bliži sezona prehlade i gripa, što češće jedite bundevu. Osim navedenih, sadrži i vitamine B kompleksa.

Minerali: Bundeva je dobar izvor minerala kao što su kalijum, magnezijum i gvožđe. Kalijum pomaže održavanju ravnoteže elektrolita i normalnog krvnog pritiska. Magnezijum je neophodan za očuvanje kardiovaskularnog sistema, mišića, mozga… A gvrožđe treba svima. Ako ste malokrvni, što češće jedite bundevu.

Antioksidansi: Antioksidansi u bundevi, kao što su beta-karoten i beta-kriptoksantin, pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja slobodnim radikalima. Time se smanjuje rizik od različitih bolesti, uključujući srčana oboljenja.

Vlakna: Bundeva je dobar izvor dijetalnih vlakana, koja podržavaju zdravlje digestivnog sistema. Vlakna pomažu u regulisanju probave, sprečavaju zatvor i produžavaju osećaj sitosti.

Sledeći video predstavlja jedan od načina na koji se može napraviti čuvena poslastica –  pita od bundeve:

@plantsandyolk EPISODE 3 | Kürbisserie Der schnellste und leckerste Kürbisstrudel, wenn es schnell gehen muss. Mit nur nur 4 Zutaten hast du ein leckeres Dessert auf dem Tisch. Du brauchst nur Hokkaido, Zucker, Zimt und Filoteig. Unfassbar lecker . . . . . . . #Kürbisstrudel #kürbisrezepte #unfassbarlecker #hokkaido #schnellerezepte #rezeptemitwenigzutaten #viral #pumpkinseason #Herbsteezepte ♬ Kürbis – Apparatschik

Kako je mi pravimo

Sastojci:

  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 500 g bundeve
  • 2 jajeta
  • 2 kašike griza
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašičica cejlonskog cimeta
  • 1 kašika šećera u prahu + 1 kesica vanil šećera
  • malo ulja

Priprema:

  1. Narendajte bundevu, pa je pomešajte sa grizom i šećerom. Ostavite to da odstoji pola sata.
  2. Dodajte jaja i cimet. Dobro promešajte.
  3. Uzmite jednu koru i  poprskajte je ulje. Preko stavite drugu koru i narendanu bundevu. Zatim urolajte kao i svaku pitu i stavite u podmazan pleh. Ponavljate to sve dok ne potrošite sve kore.
  4.  Premažite pitu uljem i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumeni.
  5. Izvadite pitu i odmah je pospite prvo vanil šećerom, pa šećerom i prahu. Ostavite da se ohladi.

Prijatno!