Infoklinika: Estetska hirurgija – kako izbeći komplikacije

by | maj 29, 2017

Ova rubrika, koju na našem portalu možete pratiti svakog ponedeljka od 12 h, realizovana je u saradnji sa emisijom Infoklinika koja se emituje nedeljom od 11 sati na kanalu Pink 3.

Popularnost estetske hirurgije, kao i antiejdžing medicine, u Srbiji ne jenjava, a lekari klinika koje se bave estetskom hirurgijom kažu da su intervencije tog tipa sve popularnije. Ipak, veoma je važno dobro se informisati i znati kod koga ste otišli na estetsku intervenciju. Ekipa emisije Infoklinika razgovarala je sa našim vrhunskim stručnjacima – estetskim hirurzima, o tome kako izbeći komplikacije ako i kada se odlučimo za intervencije tog tipa.

Foto: Thinkstock

Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt nalaze se u vrhu liste po odnosu broja plastičnih hirurga i broja stanovnika. „U zemljama zaliva dešava se pravi plastični bum“, kaže dr Nebojša M. Rajačić, specijalista opšte i plastične hirurgije, koji je radeći u Kuvajtu proveo 29 godina. „Žene koje se udaju rano i u prvih pet-šest godina braka rode petoro-šestoro dece, nakon toga odlaze na estetske intervencije.“ On kaže da je razlog tome dovoljno slobodnog vremena, ali i visoka platežna moć tamošnjeg stanovništva.

Kod nas je situacija nešto drugačija. Najčešće se operišu grudi, a pacijenti se neretko odlučuju za određenu kliniku ili hirurga vođeni niskim cenama. Upravo to dovodi do komplikacija, pa stručnjaci navode da je veliki problem – bezbednost pacijenata. „Seromi, hematomi, tečnost koja može da se nađe u grudima, zatim neadekvatno postavljanje proteza… Kada pričamo o ovoj temi, zapravo pričamo i o nekim stvarima koje su u vezi sa nestručnošću. Kada je estetska hirurgija u pitanju, najbitnija je stručnost. Time se izbegavaju sve te komplikacije“, kaže dr Violeta Skorobać, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Upravo zbog tog problema, u cilju bezbednosti pacijenata, osnovano je Udruženje estetskih hirurga Srbije, koje bi trebalo da pacijenta uputi kome da se obrati ukoliko želi neku intervenciju. „Danas na ovom širokom tržištu, i u eri samoreklamiranja, pacijent jednostavno ne zna ko je ko. Zbog toga su se okupili stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom, u organizaciju koja će nositi pečat kvaliteta“, objašnjava dr Dejan Milutinović, specijalista rekonstruktivne i estetske hirurgije. Udruženje estetskih hirurga Srbije okuplja eminentne lekare-specijaliste i član je međunarodnih alijansi i Evropske asocijacije udruženja estetske i plastične hirurgije.

Više o ovoj, ali i drugim temama, pogledajte u novoj epizodi emisije Infoklinika: