Sedam veličanstvenih namirnica protiv kandide u crevima

29/12/2020 in Zdravlje

Postoje namirnice koje su dokazano delotvorne u borbi protiv gljivične infekcije organa za varenje. Otkrijte kako se izboriti protiv kandide u ustima i crevima

Sedam veličanstvenih namirnica protiv kandide u crevima

Ekaterina Markelova/Shutterstock

 

Šta izaziva kandidijazu?

Kandida (Candida albicans) je vrsta gljivice koja je prirodno prisutna u usnoj duplji, sluznici vagine i u gastrointestinalnom traktu i, ukoliko je na normalnom nivou, ne uzrokuje nikakve probleme. Međutim, nepravilna ishrana, prekomerno konzumiranje alkohola, stres i narušeno varenje mogu prouzrokovati rast kandide. Tada i zdravlje može biti na različite načine pogođeno. Simptomi kandidijaze su nadimanje stomaka, kožni osip, gljivične infekcije i opšta slabost. (Pročitajte i: Kako se osloboditi nadutosti i osećaja da smo progutali balon?)

Ishrana koja sprečava namnožavanje kandide

Da biste zaštitili svoje zdravlje od ove gljivice, izbegavajte konzumiranje voća sa visokim sadržajem (prirodnog) šećera, ugljenih hidrata, alkohola, mlečnih proizvoda i šećera u bilo kojoj formi – uključujući i med. Umesto toga, ishrana treba da vam bude bazirana na posnom mesu, ribi, piletini, povrću bez skroba i zdravim mastima. U slučaju da vam je potvrđena kandidijaza, uključite ove zdrave namirnice u ishranu:

 

KOKOSOVO ULJE

Ovo ulje sadrži veće količine tri kiseline – kaprična, kaprilična i laurična kiselina - koje mogu da zaustave rast kandide i drugih patogena. Laurična kiselina iz kokosa je takođe efikasna u tretiranju ranica u usnoj šupljini.

Isprobajte: Kuvajte šparglu, beli i crni luk, badem u kokosovom ulju na nižoj temperaturi; pomešajte kokosovo ulje od srednjih lanaca triglicerida sa nekoliko kapi ulja mente i ovu mešavinu mućkajte u ustima dva puta dnevno.

 

KURKUMA

Ovaj začin sadrži kurkumin, materiju antiupalnog i antigljivičnog dejstva, koji može da zaustavi rast kandide i zaštiti od gljivičnih infekcija. U jednoj studiji je utvrđeno da kurkumin sprečava da se gljivice zadržavaju u usnoj šupljini.

Isprobajte: Dinstajte prokelj, crvenu papriku, crni luk sa iseckanim svežim korenom đumbira, kurkumom i crnim biberom; pospite boraniju mešavinom karija, crnog bibera u prahu i ulja i grilujte je.

Andrey Popov/Shutterstock

 

 

BELI LUK

Kada se beli luk zgnječi ili isecka, oslobađa se alicin, sastojak koji dokazano zaustavlja rast gljivica u ustima. Budući da se alicin razgrađuje na visokim temperaturama, najbolje je jesti svež beli luk kad god je to moguće.

Isprobajte: Zgnječite cele čenove belog luka i pomešajte ih sa kokosovim uljem i samlevenom mirođijom ili majčinom dušicom i koristite to kao preliv za kuvano povrće. Sitno iseckajte beli luk i pomešajte ga s jabukovim sirćetom, maslinovim uljem i iseckanom majčinom dušicom i koristite kao preliv za salate.

 

ĐUMBIR

Ima snažno antimikrobno dejstvo i može da zaustavi rast kandide i drugih patogena.

Isprobajte: Sitno izrendajte sveži koren đumbira i pomešajte ga sa jabukovim sirćetom i susamovim uljem u ukusan salatni preliv. Kuvajte na umerenoj temperaturi izrendani koren đumbira i izrendane tikvice, a potom ih servirajte sa iseckanim mladim lukom, klicama pasulja, iseckanim bosiljkom i ljutim papričicama. 

 

KISELI KUPUS

Sve varijante kiselog kupusa su sinonim za zdravlje, jer su bogate probioticima. Ako kiselom kupusu, osim mlevene paprike, dodate i beli luk i đumbir, ova namirnica postaje idealna za prevenciju ili lečenje kandidijaze.

Isprobajte: Pomešajte isečene listove spanaća, isečen paradajz i kiseli kupus, uz dodatak semenki susama, i jedite kao salatu. Napravite „rezance“ od paštrnaka (ili celera) i skuvajte ih u čorbi i servirajte sa kiselim kupusom.

 

JABUKOVO SIRĆE

Antimikrobno dejstvo jabukovog sirćeta je čak efikasnije od najčešće korišćenog medikamenta nistatina, u prevenciji oralne kandidijaze.

Isprobajte: Pomešajte jabukovo sirće sa iseckanim korenom đumbira, belim lukom i kurkumom, i ostavite preko noći na sobnoj temperaturi. Sledećeg dana procedite i koristite kao aromatično i vrlo korisno sirće.

Elena Veselova/Shutterstock

 

 

KELJ

Kelj je bogat vlaknima, koja su savršena hrana za korisne crevne bakterije. Pritom sadrži specifične materije koje kandida ne voli. Kandidijazu sprečavaju i sledeće namirnice: prokelj, spanać, rukola, kupus, brokoli, celer, boranija, krastavac, patlidžan, crni luk i tikvice.

Isprobajte: Izdinstajte isečene listove kelja i tanke kolutove pečurki u kokosovom ulju, a potom pospite vrlo sitno iseckanim belim lukom. Prelijte četvrtine glavice endivije i kolutove praziluka maslinovim uljem i grilujte ih dok ne omekšaju. (Pročitajte i: Zašto je spanać kralj zeleniša? Nutricionisti otkrivaju njegov značaj za zdravlje)

 

 

Redakcija

Ekaterina Markelova/Shutterstock

Komentari (0)

Loading