Moć prirodnih antibiotika: cimet leči ešerihiju koli, a limun upalu desni

Najjači prirodni antibiotici efikasno leče bakterijske infekcije poput medikamenata.

by | januar 5, 2021

Nakon otkrića prvog antibiotika – penicilina, koji je izdvojen iz buđi – naučnici su tragali za ostalim prirodnim ubicama bakterija. Najjači prirodni atibiotici dokazano imaju medicinsko dejstvo.

Sintetički antibiotici se često koriste neracionalno, zbog čega bakterije postaju otporne na ove lekove. Nekad su bolji izbor prirodni antibiotici

Pomoć iz prirode

Zaboravljamo da u prirodi postoji mnogo biljaka s antibiotskim dejstvom, koje mogu podjednako brzo i efikasno izlečiti bakterijsku infekciju. Sastojci antibiotskih namirnica uništavaju bakterije na nekoliko načina, uglavnom tako što remete sintezu proteina, folne kiseline i transpeptidaze, pa ne mogu dalje razmnožavati. Najjači prirodni antibiotici su pred vama…

Beli luk

Beli luk sadrži moćan antibiotik – alicin, supstancu jakog, prepoznatljivog mirisa (zbog koje ga neki izbegavaju). Još 1944. je dokazano da bakterije umiru pod dejstvom alicina iz belog luka, ali pošto je alicin kratkog veka, nije se mogao iskoristiti za proizvodnju lekova. Dovoljno je da pojedemo dva-tri čena dnevno kako bismo se zaštitili od virusa, gljivica i bakterija. Istraživanja su pokazala da beli luk ubija čak 72 vrste infektivnih bakterija. (Pročitajte i: Koliko dugo je prehlada zarazna? Evo šta kažu stručnjaci)

Propolis

Propolis spada među najjače prirodne antibiotike, jer vrlo efikasno uništava bakterije. Koristi se u slučaju rana, krasta, upala kože… Propolis je veoma delotvoran i kad se redovno pije, tri puta dnevno, po 30 kapi.

Med

Kašičica meda ujutru na prazan stomak može da nas zaštiti od raznih bolesti. Zbog polena i propolisa, kao i drugih lekovitih materija, med je univerzalni prirodni antibiotik. Bitno je samo da koristite pravi med, bez dodatog šećera.

Žalfija

Žalfija se hiljadama godina koristi kao snažan prirodni antibiotik, i to za spoljašnju i unutrašnju upotrebu. Ipak, ne treba je na svoju ruku koristiti za unutrašnju upotrebu, jer žalfija može delovati toksično ukoliko se dugo koristi i ne priprema na pravi način. Poznato je njeno blagotvorno dejstvo na upalu grla i sluzokožu usne duplje.

Ehinacea

Kapi ehinacee su među najprodavanijim biljnim preparatima u celom svetu. Ehinacea podstiče delovanje leukocita, koji suzbijaju upale u organizmu. Ima dokazano antivirusno dejstvo. Osim toga, ehinacea se upotrebljava za lečenje površinskih rana, čak i za lečenje ekcema. Takođe je efikasna u slučaju prehlada i gripa, sinuzitisa, upale grla, uha i mokraćnih puteva.

Nataliia Kuznetcova/Shutterstock.com

Cimet

Istraživanjem je dokazano da cimet može ubiti većinu bolničkih sojeva bakterija. Studije su takođe pokazale da cimet ima moć da uništi i one sojeve koji su otporni na standardne antibiotike. Smatra se da je ova aromatična biljka smrtni neprijatelj opake bakterije ešerihije koli.

Borovnica

Borovnica deluje antibiotski tako što sprečava prianjanje bakterija za sluzokožu mokraćnih puteva. Bakterije koje se ne mogu zakačiti za sluzokožu bivaju izbačene mokraćom iz organizma, te ne mogu da izazovu infekciju. (Pročitajte i: Upala bešike koja se vraća – kako je izlečiti?)

Đumbir

Najefikasniji je svež koren đumbira, mada i u sušenom obliku može biti od pomoći. Đumbir se najčešće koristi protiv mučnine i grčeva, kao i za lečenje prehlade i gripa. Deluje kao prirodni antibiotik u slučaju upale grla, ublažava kašalj i jača imunitet, a u kombinaciji s limunom i medom pojačava mu se lekovito dejstvo.

Limun

Limun je prirodni antibiotik, dokazano delotovoran u suzbijanju mnogih infekcija. Sok od limuna ublažava upalu desni, grla i krajnika, a dobar je i za stomačne infekcije… Nezaobilazan je u lečenju prehlade i gripa, ali i mnogih drugih virusnih i bakterijskih infekcija.

lepotaizdravlje.rsKMNPhoto/Shutterstock.com