

Jedva smo dočekali mladonu koprivu da pravimo razne, zdrave specijalitete. Danas su na redu mafini sa koprivom koje prosto obožavamo.
Kad dođe proleće, ne znamo šta bismo pre pravili i probali, jer pijace i rafovi u prodavnicama prepuni zeleniša i mladog povrća. Ali ubedljivo se najviše radujemo početku sezone mlade koprive. Ne samo zbog toga što je toliko zdrava, već je i preukusna. I bukvalno svašta od nje možete da napravite: čorbe, pite, salate, namaze, hleb, mafine…
Mafini sa koprivom su izuzetno zdravi
Bezbroj puta smo čuli kako u ishranu treba uvrstiti što više zelenog povrća, jer je to prava riznica zdravlja. Kopriva ne spada u povrće, ali ako hoćete baš nešto zdravo, jedite nju što češće. Pomoći će vam da ojačate krvnu sliku (preki je lek za malokrvnost) i da očistite bubrege i mokraćne kanale.
A kao što smo naveli, osim mafina, koprivu možete da napravite na bezbroj načina. Na internetu se mogu naći različiti recepti za mafine s koprivom, a jedan najjednostavnijih pronašli smo na Instagramu:
View this post on Instagram
Kako se prave
Sastojci za testo:
- 120 g integralnog brašna
- 120 g pšeničnog brašna
- 250 g koprive
- 50 g krem sira
- 40 g parmezana
- 1 jaje
- 1 žumance
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1/2 dl mleka
- 20 g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašike susama
Za fil:
- 250 g krem sira
- 2 jajeta
Priprema:
- U šoljicu tople vode sipati kvasac, šećer i malo brašna, te ostaviti da uskisne, ali ne previše.
- U činiji pomešati brašno i so, dodati kvasac i preostale sastojke te mesiti dok se ne dobije glatko testo. Ostaviti ga na toplom mestu da uskisne.
- Razviti testo, pa kalupom vaditi krugove dovoljno velike da oblože udubljenja u kalupu za mafine. Svaki filovati mešavinom sira i jajeta i blago pritisnuti ivice da se zatvore.
- Premazati svaki žumancetom i posuti susamom. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni C oko 30 minuta.
Prijatno!


