Prolećna čorbica od mlade koprive, odlično jelo za sve anemične

by | april 4, 2024
prolećna čorbica od mlade koprive

Čorbica od mlade koprive je bogata gvožđem, odličan izbor za ljude koji imaju anemiju, ali i za gurmane – preukusna je!

 

Da li je mlada kopriva zdrava i zašto je dobra za anemiju?

Kopriva se vekovima koristi kao deo narodne medicine, a sada su i naučna istraživanja poduprla verovanje da je ova biljka jako zdrava. Dokazano je da list koprive sadrži: hlorofil (5%), tanin, karotenoide, fitosterole, vitamina C i K, razne organske kiseline, vosak, mineralne soli ( Ca, K, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu , Co )… Zbog svega toga, uvođenje koprive u ishranu smatra se izuzetno zdravim.

Evo za šta sve kopriva koristi:

  • Za zdrave zube i kosti, za mineralizaciju u doba rasta, trudnicama i dojiljama – svima je neophodno prisustvo kalcijuma u ​​svakodnevnom ishrani.
  • Bogatstvo magnezijumom sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, stenokardične, muskularno-tetanične i visceralne prirode.
  • Da spreči pojavu adenoma prostate i pomogne terapiji akutnog prostatitisa zbog cinka,
  • Prisustvo mangana zaboravnost.
  • Dovoljna količina vitamina K u svakodnevnom ishrani sprečava pojavu krvarenja i njegov značaj za organizam i svakodnevno prisustvo u hrani razlog je da ga popularno nazivaju „faktor dugovečnosti”.

Što se anemije tiče, kopriva sadrži sva tri minerala koji podstiču stvaranje hemoglobina: gvožđe, bakar i vitamin C, a tu je i mangan pomaže aktiviranje gvožđa iz depoa te je njena svakodnevna upotreba prava preventiva.

Gde naći mladu koprivu?

Mladu koprivu možete sami ubrati u proleće, samo gledajte da to činite na mestima koja su daleko od puteva i zagađivača. Nosite rukavice i berite je pri korenu. U Srbiji postoje i uzgajivači korpive kod kojih se uglavnom kupuje suva korpiva, ali možete kupiti i mlade sveže listove.

Prolećna čorbica od mlade koprive

Sastojci:

2 šargarepe,

200 g korena celera,

200 g koprive,

šaka celerovog lišća,

šaka mladog graška,

kisela pavlaka,

malo ulja, so

Kako se priprema prolećna čorbica od mlade koprive?

  1. Izrendajte celer i šargarepu, a koprivu i listove celera sitno iseckajte.
  2. Na malo ulja propržite sve usitnjeno povrće i dodajte grašak.
  3. Posolite po ukusu i nalijte sa 1,2 l vode.
  4. Kuvajte na laganoj vatri da čorba uvri za trećinu.
  5. Štapnim mikserom usitnite skuvano povrće ili ga ispasirajte.
  6. Poslužite s kiselom pavlakom.

Prijatno!

LilliaBilla/istock/gettyimagesplus