Anemija kod žena: Zašto nastaje i kako je sprečiti?

by | mart 28, 2023
anemija kod žena

Najčešći tip malokrvnosti jeste anemija izazvana nedostatkom gvožđa. Njoj su posebno podložne žene i to gotovo celog života: od 12 do 49 godine. Zašto je anemija kod žena češća, koje su posledice nedostatka gvožđa i kako da to sprečite?

Šta je anemija (malokrvnost)?

Anemija se javlja kada vaše telo ima premalo zdravih crvenih krvnih zrnaca ili nedovoljno hemoglobina.

Vaša krv sadrži crvena i bela krvna zrnca. Crvena prenose kiseonik, a bela se bore protiv infekcija. U tom transportu kiseonika i hranljivih matrija svuda po organizmu, protein HGB je izuzetno važan. On se nalazi u crvenim krvnim zrncima i upravo on krvi daje boju. Uz korišćenje gvožđa, upravo je HGB taj koji prenosi kiseonik po našem telu. Bez gvožđa, HGB ne može da raznosi kiseonik, a bez kiseonika, kao što znamo, naše telo nema dovoljno energije i ne može normalno da funkcioniše. Tada se javlja anemija.

Anemija može biti blaga, umerena ili teška (veoma loša). Takođe može biti privremeni ili dugotrajniji problem. Sa teškom ili dugotrajnom anemijom, nedostatak kiseonika u krvi može oštetiti srce, mozak i druge organe tela. Dobra vest je da se anemija može dijagnosticirati i tretirati.

 

Koji su to simptomi anemije?

Kada telo ne dobije dovoljno gvožđa, vitamina i supstanci neophodnih za sintezu hemoglobina, njegove energetske mogućnosti se smanjuju. Osoba odmah počinje da oseća glad za kiseonikom. Javljaju se:

  • vrtoglavice,
  • slabost,
  • pospanost,
  • zamućenje vida.

S anemijom se možete nositi na stare proverene načine. Stručnjaci potvrđuju da je dijeta zaista važna za anemiju, ali pre nego što počnete da je pratite, potrebno je da se konsultujete s lekarom i saznate pravi uzrok bolesti. Imajte na umu da medicina prepoznaje više od 50 oblika anemije. Dakle, to nije samosatlna bolest, kao što su grip ili gastritis, već se javlja kao sindrom kod niza bolesti. Drugim rečima, anemija uvek ukazuje na neku vrstu poremećaja u telu.

 

Zašto je anemija kod žena češća?

Postoji više razloga zbog kojih je anemija kod žena ćešća nego kod muškaraca- Prvo, žene od 12 do 49 godina gube krv otprilike jednom mesečno, tokom menstruacije. Posebno su u riziku žene koje imaju duge menstruacije ili prilično obilna krvarenja. Ovaj rizik dodatno raste kod žena sa fibroidima u materici ili onima koje koriste intrauterinu kontracepciju, kao što je spirala.

Drugo, anemija kod žena je česta u trudnoćama. Trudnicama je potrebno 50 procenata više gvožđa nego inače (27 mg dnevno umesto uobičajenih 18 mg dnevno). Zbog toga je jako važno da trudnice redovno proveravaju nivo gvođća u krvi i da, u konsultaciji sa lekarom, uključe suplemente gvođža ukoliko je to potrebno.

 

L&Z preporuka

BiVits® ACTIVA

Active Gvožđe Booster 

Jedinstvena i patentirana formulacija koja u jednoj kapsuli obezbeđuje 25mg gvožđa u proteinskoj formulaciji koja omogućuje da deluje bez mogućnosti javljanja opstipacije, smanjuje iritaciju creva i klinički je dokazano da poseduje dva puta bolju apsorpciju gvožđe-sulfata.

Revolucionarna proteinska formula Active Gvožđa Boostera deluje tako što cilja mesta za apsorpciju u telu, DMT-1, i tako povećava količinu apsorbovanog gvožđa. Aktivna formulacija gvožđa, takođe pomaže u smanjenju iritacije creva tokom konuzimiranja gvožđa, čineći ga pogodnim za stomak.

 

Najčešći uzrok anemije kod žena – nedostatak gvožđa

Glavni uzrok anemije je manjak gvožđa iz hrane, njegova nedovoljna apsorpcija (nakon operacije želuca, upale creva) ili hronična gubitak krvi zbog čira na želucu i obilnih menstruacija. Manjak vitamina B12 i folne kiseline takođe dovode do anemije.

Ovome su posebno izložene žene u trudnoći, kao i one koje imaju jako obilne menstruacije. Anemija zbog nedostatka gvođža česta je i kod dece i tinejdžera.

Simptomi anemije izazvane nedostatkom gvožđa su: Vrtoglavica, zujanje u ušima, crne mušice u vidnom polju, otežano disanje, ubrzani rad srca, bleda koža, suva kosa, pojačano opadanje ili usporen ras kose. Nokti su lomljivi i listaju se.

Ovaj tip anemije dijagnostifikuje se testovima iz krvi. Srećom, on se relativno lako stavlja pod kontrolu. Ako su nivoi gvožđa niski, a to je često kod žena, vaš lekar će vam predložitida promenite ishranu da biste uključili hranu sa puno gvožđa. Takođe, preporučiće vam uzimanje tableta gvožđa.

 

Ostale vrste anemije:

Aplastična anemija

Pojavljuje se kada koštana srž iz nekog razloga izgubi sposobnost proizvodnje crvenih krvnih zrnaca, trombocita, belih krvnih zrnaca. Ova prilično retka bolest (pet slučajeva na milion ljudi godišnje) se razvija kada je pod uticajem niza lekova potisnuta hematopoetska aktivnost koštane srži.

Hemolitička anemija

Uzrok bolesti je masovno raspadanje crvenih krvnih zrnaca (životni vek crvenih krvnih zrnaca je skraćen na 14 dana, dok normalno žive 120 dana). Bolest može biti nasledna ili stečena. Osnova genetskih poremećaja je defekt proteina membrane eritrocita, što dovodi do prekomernog snabdevanja eritrocita jonima natrijuma i vode i njegovog brzog uništenja. Stečena hemolitička anemija povezana je sa uticajem nepovoljnih faktora – toksičnih supstanci, nekih grupa lekova koji se koriste u druge svrhe.

gstockstudio/gettyimagesplus