PRAZILUK za zdrava pluća

by | januar 23, 2010

prazilukIako je upotreba praziluka u našoj kuhinji veoma česta, jer poboljšava ukus mnogim jelima, malo kome su poznata lekovita svojstva ovog povrća. Za razliku od crvenog luka ili belog luka, praziluk se upotrebljava ceo – i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće.

Obiluje hranljivim i lekovitim materijama – sadrži veliku količinu mineralnih materija i vitamin C, kao i eterična ulja sa sumporom. Ta ulja deluju blagotvorno na disajne organe, organe za varenje, bubrege, jetru, krv i krvne sudove. Ujedno od tih ulja potiče i miris praziluka, koji je prilično specifičan i mnogim ljudima odbojan. Kod upotrebe praziluka preporučuje se korišćenje i bele stabljike i zelenog lišća.

 

Dejstvo praziluka:

– Kod povećane štitnjače preporučuju se tople obloge od kuvanog praziluka.
– Praziluk pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno deluje na promuklost, upalu pluća i astmu.
– Smanjuje povećanu količinu mokraćne kiseline, holesterola i masnoće u krvi.
– Praziluk poboljšava cirkulaciju krvi i pomaže kod arteroskleroze i upale vena.
– Poboljšava apetit i podstiče rad sistema za varenje i creva.

 

Blic

Tagovi: