Snaga MUŠKARCA se prepoznaje po glasu

by | jun 27, 2010

Komunikacija je više od onoga šta znače izgovorene reči. To je odavno poznato. Međutim nije se znalo da se snaga mišića jednog muškarca može prepoznati na osnovu njegovog glasa.

Snaga muskarca je u glasu

Do tog otkrića su došli naučnici u SAD. U studiji su učestvovali muškarci iz različitih zemalja širom sveta. Naučnici su im merili bicepse, obim grudi, visinu, težinu i snagu šake.

Potom su tim istim muškarcima snimali glas i snimak davali publici na slušanje. Publika je nakon toga, samo na osnovu glasa, procenjivala snagu muškaraca. Rezultat je bio zapanjujući – svi mišićavi muškarci su zaista bili procenjeni kao takvi samo na osnovu glasa.

 

Na to su naučnici istraživali osnovnu frekvenciju glasa. Pitanje je glasilo: da li snažni muškarci jednostavno imaju dublji glas? Odgovor glasi – ne. Rezultati, naime, pokazuju da intenzitet basa u glasu nema veze sa snagom mišića muškarca, piše „Dojče vele“.

 

I tako naučnici sada traže skrivene signale u ljudskom, odnosno muškom glasu. Jer očigledno da kod žena ne postoji veza između glasa i snage mišića. Za sada postoje samo špekulacije – zašto je to tako.

 

Možda je razlog u tome što je naše dalekim precima bilo važno da već po glasu mogu da procene snagu svog protivnika.

Tagovi: