Žene sve više pate od muških bolesti

by | maj 17, 2010

Giht, ćelavost, rak pluća, srčane bolesti – donedavno su bile tegobe i bolesti „rezervisane“ za muškarce, međutim, zbog savremenog načina života i stresa, od njih sve više obolevaju žene.

Zene pate ud muskih bolestiIstraživanje koje je sprovedeno u Danskoj je pokazalo da će žene sa stresnim zanimanjima, čak i one mlađe od 50 godina, dvostruko češće da pate od srčanih bolesti od pripadnica nežnijeg pola koje nisu toliko pod stresom. Žene koje su izložene svakodnevnom stresu sklonije su alkoholu, cigaretama, nezdravoj ishrani i statičnom načinu života.

 

– Ćelavost, odnosno gubljenje i stanjivanje kose postao je veliki problem kod žena. Ovo je posebno izraženo u menopauzi kada nastaje ćelavost koja je doskora bila karakteristična samo za muškarce – rekao je dr Metju Haris iz Mančestera.

 

Giht je donedavno bila bolest koja je devet puta više pogađala muškarce nego žene. Ali od 70-ih godina ova bolest zglobova sve više pogađa žene.

Osim ovih muških oboljenja, žene koje su svakodnevno izložene stresu pate od manjka seksualne želje, bolesti jetre i češće ih pogađa rak usta.

 

Izvor: Blic

Tagovi: