EXIT proglašen za najbolji festival u Evropi!

by | januar 16, 2014

Festival Exit proglašen je sinoć za najbolji evropski festival na dodeli Evropskih festivalskih nagrada (EFA) u Groningenu u Holandiji.

exit-610x406

Nagradu je, kako se navodi u saopštenju Exita, primio strateški direktor festivala Dušan Kovačević koji se zahvalio EFA zbog prilike da se Exit predstavi pred celim svetom, kao i festivalskoj publici i članovima žirija koji su glasali.

Neki od vas već znaju da je Exit festival jedinstven u svetu, jer je nastao kao studentski pokret za mir i slobodu u Srbiji i na Balkanu. Verujemo da je društvena odgovornost Exit festivala i dalje važan razlog našeg postojanja. Zbog toga i posvećujem ovu nagradu svim vernim ljubiteljima Exit festivala, pogotovo onima iz Srbije i sa Balkana, kao i našem Novom Sadu, najboljem gradu na svetu, u kojem se EXIT održava od samog početka„, istakao je Kovačević.

Kako je objavljeno na sajtu EFA, više od 360 festivala iz 34 zemlje učestvovalo je u konkurenciji za najbolji evropski festival u 2013. godini.

Egzit je ušao u finale sa još devet festivala, među kojima su Siget iz Mađarske, Tumoroulend iz Belgije, Vudstok festival iz Poljske.

Novosadski festival je nominovan u kategoriji najvećih evropskih festivala, a u glasanju je učestvovalo više od 620.000 ljudi. Ove godine o pobedniku su zajednički odlučivali glasovi publike i žirija EFA, sastavljen od novinara i organizatora festivala, koji su imali 25 odsto udela u odlučivanju.

Ovo je prvi put da Exit osvaja prvo mesto u konkurenciji velikih evropskih festivala, još od ustanovljenja nagrade European Festival Awards 2010. godine, iako je u najužem izboru bio svake godine od tada.

Muzički festival Exit biće iduće godine održan 15. put na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, a potom će, posle jednog dana pauze, biti nastavljen Exit Sea Dance festivalom na plaži Jaz u Budvi.

Prema novom konceptu, pod nazivom „Egzit avantura“, čuveni festival će na Petrovaradinskoj tvrđavi biti održan od 10. do 13. jula da bi od 15. do 17. jula bio nastavljen na crnogorskoj plaži.

Izvor: Tanjug

Tagovi: