Koji su kozmetički proizvodi prirodnog porekla

by | mart 18, 2011

Nakon prehrambene revolucije eko trend je zahvatio i kozmetičku industriju. Sve nam je važniji ‘CV’ onoga što jedemo i čime se ulepšavamo!

Čak i oni kojima je donedavno bilo svejedno šta sadrži njihova krema, zbog burnih reakcija sve osetljivije kože morali su brže-bolje da postanu ekološki svesni.
Više nam nije svejedno da li proizvod sadrži i ‘nečistoće’. Želimo da znamo jesu li njegovi aktivni sastojci prirodnog porekla.
Otkako je Evropska komisija 2000-te. predložila zabranu testiranja kozmetike na životinjama, neodgovorni kozmetički brendovi pojavili su se na crnim listama brojnih ljubitelja kozmetike. Danas smo još zahtjevniji. Imponuju nam brendovi čiji preparati sadrže sastojke organskog porekla, ali još više oni koji se zalažu za održiv razvoj. Šta to tačno znači?
Nova „Niveina“ linija za negu lica i tela Pure & Natural sadrži proizvode s 95 posto sastojaka prirodnog porekla koji ne sadrže silikon, paraben, hemijske UV-filtere i umetne boje. Kao dodatnu vrednost, stručnjaci iz Nivee navode kako su aktivni sastojci dobijeni održivim proizvodnim procesima.
S obzirom da je glavni sastojak ove linije arganovo ulje poznato i kao „tekuće zlato“, stavka o održivom razvoju od velike je važnosti. Zašto? Zato što se dragocno arganovo ulje (bogato nezasićenim masnim kiselinama i vitaminom E) dobija iz orašastog ploda vrlo retkog drveta koje raste na ograničenom prostoru Maroka, a ručno ga beru berberske žene. Kako bi se osigurali od iskorenjavanje tog endemskog drveta koje sprečava širenje pustinje, čuvajući u svom dubokom korenju, velike količine vode i omogućava preživljavanje berberskih plemena, Nivea je počela pošumljavanje. Uz to, arganovo ulje dobija se prirodnim putem u saradnji s Berberima, što im osigurava redovnu zaradu.

Tagovi: