Stručnjaci MediGroup-e odgovaraju na vaša pitanja: Kako se leči heliko bakterija?

by | januar 13, 2016

Na vaša pitanja odgovaraju stručnjaci MediGroup-e.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

P: Poštovani, unazad godinu dana primetila sam da imam slivanje sluzi niz ždrelo. Imam devijaciju nosa, ali nos je prohodan. Unazad nekoliko nedelja počela sam ujutru čim ustanem da kašljem i imam potrebu da iskašljem sluz. Nekada uspem u tome i iskašljem sekret zelene ili žute boje. I kad iskašljem opet osetim neku kvržicu sekreta u grlu. Da napomenem da pri tom, usled kašljanja nekad od naprezanja osetim težinu u plućima. Inače, pijem antidepresiv eliceu jer imam anksioznost i hipohondriju. Molim za vaše stručno mišljenje i savet. Hvala unapred.
O: Poštovani, s obzirom na to da imate devijaciju nosne pregrade, postoji mogućnost da imate i hronični sinuzitis. Kako bi se utvrdio pravi uzrok vaših tegoba koji traju već godinu dana, neophodno je da idete na pregled ORL specijaliste koji će vas uputiti na dalje dijanostičke procedure/bris, alergološka ispitivanja, endoskopija, Rtg ili CT paranazalnih šupljina (sinusa).
S poštovanjem, Dr Rogaljski Olga, lekar opšte prakse, DZ Bulevar, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, moj problem je Clostridium Difficile bakterija koju sam dobila pre tri meseca nakon porođaja. Prvi put se smirila kažu sama od sebe, ali se vratila i terapija je bila Medazol, 3 puta na dan, 15 dana. Međutim, bakterija se ponovo vratila, ali mi još nisu dali Vankomicin. Javio se jak i oštar bol ispod levih rebara. Ponekad me boli cela leva ruka sve do vrata. Bol se uglavnom javi dok mirujem, ali bude ceo dan prisutan, ali lagan bol u grudima. Nekada zna da me zaboli i prilikom jačeg udisaja ili naglog pokreta. Doktori tvrde da je u pitanju neki problem sa želucem koji mi je inače malo zadebljan. Dobila sam tablete “Ares” koje pomažu želucu, ali bol ispod rebara i u grudima ne popušta. Molim za vaše stručno mišljenje i savet, da li bi bakterija mogla da uzrokuje navedene problem ili šta je uzrok ovim simptomima? Hvala unapred na odgovoru.
O: Poštovana, niste naveli da li ste infekciju sa C. dificille dobili u bolničkim uslovima ili je ona posledica prethodne upotrebe antibiotika. Osim toga, niste naveli da li i dalje imate tegobe u vezi sa stolicom ili nemate tegobe, a izolovana je bakterija iz stolice. U svakom slučaju, morate se posavetovati sa lekarom koji vam je propisivao terapiju, s obzirom na to da postoji mogućnost i da ste asimptomatski nosioci C. difficile koji po poslednjim preporukama ne bi trebalo da primaju terapiju jer ne postoje podaci koji upućuju da bi lečenje ovih osoba sprečilo simptomatske infekcije ili transmisiju, odnosno prenošenje bolesti. Bolovi koje opisujete ispod rebarnog luka i u grudima zatevaju pregled od strane interniste uz EKG zapis i eventualne laboratorijske analize kao bi se razjasnila njihova priroda.
S poštovanjem, Dr Rogaljski Olga, lekar opšte prakse, DZ Bulevar, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, devojčica stara pet godina, pre oko dva meseca počela se žaliti na bolove u trbuhu i govorila je da treba da vrši veliku nuždu. U početku se to dešavalo 5- 6 puta dnevno i uglavnom je stolice bilo, ali u manjoj količini, više puta dnevno. Po mom mišljenu stolica je bila normalna (nije tvrda, ali ni previše meka). Kod pedijatra smo uradili kompletnu krvnu sliku, urin, urinokulturu, stolicu na parazite, bris anusa – svi su nalazi uredni. Takođe, UZV abdomena je uredan. Dobili smo termin kod gastroenterologa koji još čekamo. U međuvremenu se situacija promenila. Ne događa se više svaki dan, nego u razmaku od po nekoliko dana i napadi izgledaju ovako: Naglo je zaboli stomak i kaže da mora da vrši veliku nuždu. To traje par minuta i ona se drži rukom u visini mehura. Nekada i vrišti. Čini mi se kao da ima grčeve. Kako se pojavi, tako naglo ovaj problem i nestaje, uglavnom nakon pražnjenja creva, ali nekada i bez toga, dovoljno je samo da se pomokri. Inače je izbirljiva što se tiče jela, i jede u manjim količinama, a mleko pije ujutro i predveče. Visoka je 119 cm i ima 23,5 kg. Molim za vaše mišljenje i savet. Hvala unapred.
O: Poštovana, bolovi u stomaku kod dece koji se javljaju iznenada, kratko traju i posle kojih se dete uobičajeno ponaša su najverovatnije bezazlene prirode (funkcionalni). Ima nekoliko razloga za njihov nastanak iako oni nisu uvek sasvim jasni. S obzirom na to da imate zakazan pregled kod gastroenterologa svakako obavite taj pregled.
S poštovanjem, Dr Vesna Bogdanović, pedijatar, DZ Bulevar, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, molim vas da mi objasnite značenje mog nalaza Haemorrhoides ileitis granulomatosa susp.k50 184. Bila sam na kolonoskopiji, uzeta je biopsija ali dugo moram da čekam na rezultate. Molim vas da mi objasnite šta znače ti nalazi jer imam jake bolove u stomaku i nadimanja. I još nešto – sluznica terminalnog ileuma hiperemična granolunirana sa plitkim superficijalnim ulceracijama i petehijama – uzete biopsije. Unapred zahvalna.
O: Poštovani, koliko sam uspeo da protumačim, vi još niste dobili definitivni histopatološki nalaz. Ovo što ste opisali, govori u prilog zapaljenja creva (IBD) po opisu u predelu terminalnog (završnog dela) tankog creva i po opisu je teško proceniti da li se radi o Kronovoj bolesti ili ne. Porazgovarajte svakako sa gastroenterologom i histopatologom, a ako je potrebno – da se dobijeni bioptati analiziraju i od strane nekog drugog histopatologa –  radi pravilne odluke o dijagnozi i daljem tretmanu, što opis vaše kliničke slike svakako zahteva.
S poštovanjem, Dr Mihajlo Božanić, gastroenterolog, DZ Jedro, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, pre oko pola godine dijagnostikovan mi je GERB drugog stepena (gastroskopijom), usled heliko bakterije. Sve je krenulo od toga što mi je grlo bilo jako crveno i bolno, imala sam problem pri gutanju i promukao glas. Popila sam terapiju i jedno vreme mi je bilo bolje. Međutim, pre oko mesec dana su mi se problemi vratili, pa sam ponovo radila testiranje na ovu bakteriju iz fecesa i nalaz je negativan. Sada me brine što me grlo ponovo boli i crveni, često podrigujem, osećam nadutost i mučninu. Koliko je kontrola na heliko bakteriju iz fecesa pouzdana? Molim vas za savet. Unapred hvala na odgovoru.
O: Poštovani, ne znam koji ste terapijski protokol uzimali za lečenje H.pylori pozitivne refluksne bolesti jednjaka i da li tu nije postojala i još neka druga promena (hijatusna hernija npr.). Ti terapijski protokoli su po pravilu vrlo efikasni i eradikacija obično donosi poboljšanje na duže vreme. Ukoliko nije bila uspešna, ukoliko se radilo i o mogućoj rerinfekciji, terapiju treba ponoviti. U proceni uspešnosti obavljene eradikacije na prvom mestu po pouzdanosti je izdisajni test.
S poštovanjem, Dr Mihajlo Božanić, gastroenterolog, DZ Jedro, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, imam 30 godina, a pre oko godinu ipo dana sam osetio neki čudan osećaj u predelu gonjeg dela stomaka dok nisam shvatio da bukvalno osećam hranu koju sam pojeo. Drugim rečima, iz želuca se javlja taj neprijatan osećaj koji mi kvari raspoloženje i asocira na neki „tihi“ bol i od tada sam počeo stalno to da osećam, kao i nadutost. Pre oko tri/četiri meseca uhvatio me je snažan nepodnošljiv bol i završio sam na hitnoj gde su mi uzimali krv i urin i uradili ultrazvuk i rendgen stomaka, i ustanovljena je masnoća u jetri. Preporučen mi je pregled crevom iz unutrašnjosti, ali bi meni taj pregled bio jako mučan, a ja i dalje imam jako loše varenje. Hrana ostaje takoreći gotovo nesvarena. Molim vas za savet i šta mi je činiti. Hvala unapred.
O: Dragi gospodine, nemam baš potpune informacije o tome šta vam je na hitnoj tačno nađeno, ali čim su predložili endoskopiju (pregled sondom) moguće je da je problem sa želucem koji zahteva biopsiju i PH verifikaciju. Ne plašite se pregleda jer se u Medigrupi može raditi i sa anestezijom a sigurna je dijagnostika. Trebalo bi proveriti i helikobakteriju, to se može sem sondom uraditi i putem izdisajnog testa, iz stolice ili iz krvi.
S poštovanjem, Dr Rastko Radović, gastroenterolog, DZ DR Ristić, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

Tagovi: