Sport kao rekreacija i zabava

by | jun 7, 2016
Trener: Milan Zarić MSc

Trener: Milan Zarić MSc

Autor teksta: Milan Zarić MSc Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja www.licnitrener.com

Pitate se kako to sport može biti rekreacija, naravno da može. Ukoliko vam nije previše zabavno da podižete tegiće, skačete u mestu ili se izležavate na strunjači radeći vežbe imam pravo rešenje za vas. Na početku je najbolje da izaberete koji sport vam se sviđa, da li volite sportove sa loptom, na travi, betonu ili u vodi, da li je to grupni sport ili individualni, na vama je izbor. Svrha svih ovih aktivnosti je da angažujete mišiće koje smatrate da su vam slabi ili koje bi dodatno da angažujete.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ako izaberete tenis biće vam potreban protivnik, ili ako igrate dubl tri prijatelja, a na taj način ćete smanjiti troškove za iznajmljivanje terena, ali i kvalitetno iskoristiti vreme za dobar trening i lepo druženje. Igranjem tenisa angažujete sve mišiće nogu, uključujući i zadnjicu, koja je često najproblematičniji deo tela. Takođe, igranjem tenisa, aktivirate mišiće ruku, te morate voditi računa o zagrevanju pre početka igre, ali i istezanju na samom kraju.

Sa druge strane ako ste fan grupnih sportova moj favorit za dame je odbojka ili još bolje dok traje leto bičvolej, na plaži naravno. Ako igrate odbojku treba vam bar 12 prijatelja dok vam je za igru na pesku potrebno svega četiri. Rekreirajte se, a ujedno i sunčajte. Kod odbojke najviše angažujemo sedalnu regiju pogotovo kod skokova i doskoka, ali i butine, ramena i ruke, zbog čega je ovo odličan sport.

Sledeći moj predlog je skijanje, možete skijati zimi, ali i leti, vodite računa o tome da su vaše butine jake, a mišići dobro zagrejani da ne bi povredili zglob kolena što je čest slučaj ukoliko se previše opustimo. Za ovaj sport je potrebno malo više kondicije koju bi bilo dobro sticati pre stajanja na skije. Ne moram da naglašavam koji mišići rade, sami pretpostavljate.

Rekreirajte se sportom i time malo promenite vas stalni trening i rutinu, prijaće vam.

Još mojih tekstova možete pročitati OVDE.

Tagovi: