Pravila ponašanja na putovanjima (1. deo)

by | mart 25, 2012

Predstavljamo vam nekoliko pravila ponašanja za stolom u nekim zemljama sveta. Ukoliko ih „ispoštujete, domaćinima će biti drago, a vi ćete izbeći „etiketu“ turiste.

Na Tajlandu ne stavljajte pirinač u usta viljuškom. Kada jedete nešto od pirinča, viljušku koristite samo da hranu stavite na kašiku. Postoji i nekoliko izuzetaka: neka jela karakteristična za severne i severnoistočne delove Tajlanda jedu se isključivo rukama. Znaćete da je to u pitanju ako je pirinač „lepljiv“. Jela koja ne sadrže pirinač možete jesti viljuškom.

U Japanu nikada nemojte „ubosti“ štapiće u pirinač. Između zalogaja, štapići bi trebalo da budu položeni ispred vas, paralelno sa ivicom stola. Zašto se smatra nepristojnim ako ih „zabodete“ u pirinač? U Japanu se na sahranama na kovčeg pokojnika stavlja činija pirinča u koju su zabodeni štapići, tako da stoje uspravno.

Na Bliskom istoku, u Indiji i nekim delovima Afrike hrana se ne uzima levom rukom. Ako vas put nanese na jug Indije, dok jedete levom rukom ne bi trebalo da dodirujete ni tanjir. Leva ruka se u ovim delovima sveta povezuje sa telesnim funkcijama, tako da se smatra „prljavom“, a to može ići do toga da se čak ni važni dokumenti nikada ne dodaju levom rukom. Ako ste levoruki, onda je ok da koristite levu ruku, ali u tom slučaju desnu morate „izbaciti iz igre“.

U Meksiku takose nikada nemojte jesti koristeći nož i viljušku. Bojite se da ćete se isflekati? Vaš problem. Ako budete jeli takose nožem i viljuškom, lokalci će vam se smejati. U Meksiku se smatra da je korišćenje noža i viljuške dok se uživa u takosima smešno i snobovski, nešto kao kad biste u drugim krajevima sveta tražili escajg da biste pojeli hamburger. Ako ste u Meksiku, budite pristojni i jedite rukama.

U restoranima u Portugalu ne pitajte za so i biber ako već nisu na stolu. Traženje bilo kakve vrste začina u toj zemlji se smatra uvredom za kuvara, a oni su vrlo cenjeni u Portugalu.

Tagovi: