Da li više boli fizička ili emotivna PREVARA?

by | februar 9, 2010

Preljuba je strašna. Međutim, nekome je emotivna preljuba najveći greh, dok je drugima gora fizička preljuba. Zašto je to tako?

prevara

I tu se upliće razlika u polovima. Dugo se smatralo da recimo muškarci ne mogu da pređu preko fizičke prevare, dok je ženama emotivna prevara neoprostiva, ali psiholog Kenet Levi je dokazao suprotno.

 

Tačnije sproveo je istraživanje i zaključio da je mali broj muškaraca ipak naveo emotivnu prevaru kao najveći greh, što ga je dovelo do zaključka: da li će muškarac ili žena smatrati većim grehom seksualnu ili emotivnu prevaru zavisi od toga kakav su tip i u kakvoj su vezi.

 

Postoje tipovi osoba koje su hipernezavisne i cene samo svoju nezavisnost. Kod drugog tipa reč je o osobama koje cene vezu i osećaju se prijatno zbog obostrane zavisnosti jedno o drugome na ovaj ili onaj način.

 

Nakon svih ovih podataka i saznanja, Levi smatra da osobe koje su sklone „opuštenijoj“ povezanosti s partnerom ili partnerkom više muči seksualna prevara, a osobe koje su sklone „sigurnoj“ povezanosti više muči emotivna prevara.

Kako bi testirao ovo svoje saznanje, Levi je sa kolegama napravio istraživanje u kojem je učestvovalo 400 ljudi. I naravno pokazalo se da je bio u pravu.

 

Blic

Tagovi: