Vežbanje smanjuje simptome depresije: Samo 30 minuta aktivnosti dnevno poboljšava raspoloženje

by | 8 aprila, 2022
Vežbanje smanjuje simptome depresije

Odavno znamo da fizička aktivnost ima brojne benefite po naše zdravlje, a nedavna istraživanja otkrila su da vežbanje smanjuje simptome depresije i to znatno. 

Studija Ajova Univerziteta iz SAD pokazala je da vežbanje od 30 minuta dnevno smanjuje simptome depresije i povećava benefite terapije, trajno. Profesor Džejkob Mejer, vođa ovog istraživanja, kaže da iako se mnogo toga zna kada su vežbanje i zdravlje u pitanju, manje je poznato koliko ono utiče na ljude koji pate od depresije.

Ovo istraživanje sproveli smo kako bismo bolje razumeli kratkoročne efekte vežbanja na odrasle osobe koje pate od depresije i sličnih oboljenja, rekao je profesor.

Vežbanje smanjuje simptome depresije

U studiji je učestvovalo 30 odraslih osoba koje pate od velikih depresivnih epizoda. Oni su popunjavali upitnike pre treninga, na pola treninga i nakon trideset minutnog vežbanja.

Istraživanje je pratilo tri karakteristike depresivnog poremećaja: depresivno raspoloženje, poteškoće u uživanju u aktivnostima u kojima su učesnici pre uživali (anedonija) i smanjenje kognitivnih funkcija.

Koliko vežbati?

Otkriveno je da se opšte stanje učesnika drastično poboljšalo nakon 30 minuta vežbanja, a nakon 75 minuta fizičke aktivnosti, simptomi poput anedonije su nestajali.

Nismo bili sigurni ima li vežbanje kratkoročne efekte kod ovakvih pacijenata. Otkrili smo da se stanje najviše poboljšava nakon fizičke aktivnosti u trajanju od 75 minuta, izjavio je profesor.

Pročitajte i… Kako da nam vežbanje postane navika?

Mejer sugeriše da vežbanje od sat i više vremena najviše poboljšava anedoniju, ali da efekti vežbanja ne moraju dugo da traju.

Posle osam nedelja, koliko je trajao program, učesnici su pokazali poboljšanje u raspoloženju, ali oni koji su vežbali i pre istraživanja, znatno su smanjili depresivne simptome.

Isto tako, pokazano je da i terapije sa psihologom odnosno psihijatrom imaju više efekata kod osoba koje vežbaju. Razlog se najverovatnije krije u tome što mozak ima više emocionalnih izazova nego kada ne vežbamo.

Za kraj, naučnici su posavetovali da svakodnevna fizička aktivnost svakako pozitivno utiče i na um i na telo, ali isprobavanje različitih aktivnosti može ići teže kada nismo raspoloženi. Stoga, savet je da budemo strpljivi i da idemo korak po korak do poboljšanja mentalnog stanja.

Pročitajte i… Ovo su realni fitnes ciljevi

 

 

lepotaizdravlje.rsnd3000/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.