Izaberite pravi šampon za Vašu kosu

by| maj 19, 2010

Da li ste tip devojke koja je uvek lojalna jednom brendu šampona? Ili Vi jednostavno pokupite sve što je u ponudi ili birate šampon prema najlepšem pakovanju bočice? Novije studije su pokazale da većina žena ne zna koji šampon je idealan za njihov tip kose i da nepravilan izbor može da dovede do velike razlike u kvalitetu kose.


Članak se nastavlja posle reklama

Sedam saveta koji će vam pomoći da odaberete pravi šampon:


Kako da izaberete sampon1. Zdravo teme-zdrava kosa
Nega temena od velikog je značaja za zdravu kosu, tako da je važno da razmislite o ovom kada birate šampon. Kako se ponaša ostatak Vaše kože? Ako Vam je koža masna, osetljiva i lako se iritira, Vaše teme glave će biti isto kao koža. Potražite šampon koji odgovara Vašim potrebama kože, na primer, izaberite šampon za masnu kosu, ako imate masnu kožu. Šampon uvek isperite za manje od tri minuta, jer preostali šampon može još više da iritira kožu glave.

Članak se nastavlja posle reklama

 

2. PH vrednost
PH nivo Vaše glave je nešto veći od ostatka kose i teži da bude oko 5. Ako koristite šampon sa različitim pH vrednostima, to može dovesti do pucanja vlasi, što čini da kosa izgleda nezdravo i tanko. Pokušajte da pronađete brend koji navodi njegove pH vrednosti i čini kosu sjajnom. Probajte sa nekoliko različitih šampona da biste videli koji Vam najviše odgovara, ali vodite računa jer česta promena šampona stvara perut. Obično možete probati uzorke iz parfimerije ili frizerskog salona!

Članak se nastavlja posle reklama

 

3. Upotreba šampona
Pogledajte etiketu na bočici koliko često smete da koristite šampon jer nisu svi šamponi za čestu upotrebu. Svakodnevni šampon je mnogo slabiji od drugih i ima željeni efekat samo na nekoliko sati. Šampon na kojem piše da se koristi dva ili tri puta nedeljno je mnogo jači, te se pridržavajte uputsva i ne preterujete jer možete oštetiti kosu.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Izaberite pravi sampon4. Pogledajte sastojke
Budite sigurni i proverite sastojke šampona. Postoji mogućnost da ste alergični na neke sastojke. Prave sastojke šampona za Vaš tip kose mogu Vam dati u frizerskom salonu.Takođe vodite računa koliko često stavljate silikonske kapi, pogotovo ako imate tanku kosu. Prilikom čestog nanošenja kapi, slojevi kose zadržavaju vlagu i brže je maste što može dovesti do bržeg krzanja kose.

Članak se nastavlja posle reklama

 

5. Pratite uputstva
Da li na Vašem šamponu piše da se može isprati hladnom vodom? Ispiranjem šampona hladnom vodom aktivirate njegove sastojke. Ali i u ovome morate biti oprezni jer šamponi koji se ispiraju isključivo u hladnoj vodi ne operu dobro kosu. Izbegavajte ispiranje šampona previše toplom vodom jer to izaziva prebrzo pucanje krajeva kose, a i učiniće Vaš kosu masnom. Mlaka voda je ipak najidealnija ukoliko želite efekat lepršave i svilenkaste kose.

 

Članak se nastavlja posle reklama

6. Tajno oružje
Potražite šampon koji sadrži „tajno oružje“- sastojke kao što su jojoba ili maslinovo ulje, AloeVera i zeleni čaj. Osim što su veoma dobri za vlasi, učiniće da Vaša kosa izgleda mnogo sjajnije i zdravije!

 

7. Razmotrite svoje potrebe
Da li redovno koristite fen? Da li Vam kosa deluje beživotno i oštečeno? Da li se farbate? Razmislite o tome i prema tipu kose koji imate uskladite šampon koji će Vam pomoći da oporavite Vašu kosu. Ukoliko nemate problema sa oštećenim vlasima, a imate tanku kosu koristite samo šampon za povećanje volumena.

Članak se nastavlja posle reklama

Ivana Ankić

Tagovi: