Koja boja kose vam najbolje odgovara?

by | 31 jula, 2012

Biranje savršene nijanse boje za kosu i nije baš tako jednostavno. Vaša boja kože, boja očiju, vaša prirodna boja kose (ili farba koju ste prethodno imali) igraju veliku ulogu u tome da li će vam neka nijansa odgovarati ili ne.

Evo kako da otkrijete koja boja kose je savršena za vas.

Najbolje ćete izgledati kao brineta ako…

 • trenutno imate „mišje“ smeđu boju kose i vašoj prirodnoj boji fali živosti i sjaja koji bi joj dala bogatija smeđa nijansa.
 • želite nešto što nije zahtevno za održavanje. Osim ako vaša prirodna boja kose nije svetla, smeđe farbanu kosu je prilično lako održavati i šanse da ćete pogrešiti sa bojama za farbanje kod kuće su mnogo manji nego što je to slučaj sa plavim ili crvenim nijansama.
 • vaša kosa je oštećena i beživotno visi. Tamna kosa najbolje reflektuje svetlost i skriva oštećenja.

Saveti za brinete:

 1. Nijansu smeđe uskladite s frizurom. Odaberite tamnije, jednobojne nijanse ako imate dužu, ravno ošišanu kosu. Ako imate kraću kosu ili stepenasto ošišanu, neka krajevi budu nešto svetliji ili napravite svetlije i tamnije smeđe pramenove kako biste istakli teksturu frizure.
 2. Jedna od najčešćih grešaka koja se dogodi kod farbanja kose kod kuće je nijansa smeđe koja vremenom dobije narandžasti odsjaj. To je rezultat korišćenja previše „tople“ nijanse. Ako želite pravu zlatno smeđu nijansu, kupite jednu zlatno smeđu boju i jednu neutralno smeđu. Izmešajte ih i onda nanesite na kosu.
 3. Klonite se laka za kosu, ako je moguće. Ništa ne oduzima sjaj smeđoj kosi kao lak za kosu, tvrde stručnjaci. Ako morate da stavljate lak, onda na kraju na kosu nanesite i sprej za sjaj kose.

Najbolje ćete izgledati kao crvenokosa ako…

 • boja vaše kože vuče na ružičasto. Profesionalni frizeri tvrde da svakoj ženi može da pristaje određena crvena nijansa, ali žene sa tenom koji vuče na ružičasto najbolje će izgledati s crvenom kosom, dok će one sa maslinastim tenom najteže pronaći svoju nijansu crvene.
 • niste stidljivi. Crvena privlači pažnju, pa morate imati dovoljno samopouzdanja da podnesete sve te poglede na sebi.
 • kosa vam je u relativno dobrom stanju. Ako imate suvu ili oštećenu kosu, ona će teško na sebe prihvatiti molekule crvene boje, koja se brzo ispira i iz zdrave kose.
 • nije vam problem redovno odlaziti na farbanje. Izrastak na crvenoj kosi veoma je uočljiv.

Saveti za crvenokose:

 1. Kosu perite što je ređe moguće, Idealno bi bilo dva puta nedeljno, ili svaki drugi dan ako je kosa masna. Kosu isperite mlakom, nikad vrućom vodom.
 2. Izbegavajte jake šampone. Većina šampona kojima se tretira perut su „teški“ za obojenu kosu, a crvenoj kosi ubrzavaju proces izbeljivanja.
 3. Potražite stručnu pomoć. Pitajte frizera za savet o proizvodu kojim ćete kod kuće negovati boju i učiniti je dugotrajno intenzivnom i sjajnom.
 4. Zaštitite se. Crvena kosa oksiduje brže nego bilo koja druga boja, pa ako planirate da provodite vreme na otvorenom, zaštitite kosu proizvodima koji sadrže UV filtere.

Najbolje ćete izgledati kao plavuša ako…

 • imali ste svetlu kosu kada ste bili mali. U tom slučaju, verovatno imate odgovarajući ten za plavu kosu.
 • Ako možete priuštiti redovno održavanje kose. Kao i s crvenom kosom, biti plavuša nije jeftino. Morate je održavati redovinm posetima frizeru i odličnim proizvodima za kosu.

Saveti za plavuše: 

 • Ako sami farbate kosu kod kuće, opredelite se za hladne, neutralne tonove, umesto za tople poput zlatnih ili nijansi boje meda. Ako se odlučite za toplije tonove, postoji rizik da vam kosa poprimi narandžasto zlatni sjaj.
 • Izbegavajte proizvode koji sadrže alkohol. Plavuše često imaju suvu i beživotnu kosu, a korišćenje proizvoda koji sadrže visok postotak alkohola, poput lakova, pena ili gelova za kosu, može samo pogoršati stvar.
 • Prepustite se stručnjacima. Ako kosu želite da posvetlite za više od dve nijanse od svoje prirodne boje, obavezno posetite frizerski salon jer je tako velika promena prilično rizična za kućnu radinost.
 • Sigurno ćete doći u situaciju kada nećete moći da posetite frizera. Umesto da se šetate sa veoma primetnim izrastkom isprobajte ovaj trik: kupite pepeljasto plavu boju i pažljivo je četkicom nanesite samo na izrastak i pistite da odstoji tri minuta. Ovo će lagano posvetliti izrastak, a vi ćete dobiti na vremenu do odlaska u salon.

Tagovi: