Maslinovo ulje za kosu: Sve što bi trebalo da znate

by | 29 decembra, 2022
Maslinovo ulje za kosu

Maslinovo ulje za kosu ima priličnu reputaciju. A da li je opravdana pokušavamo da saznamo u tekstu u nastavku.

Kao kamen temeljac mediteranske dijete, omiljeni sastojak Jennifer Lopez za negu kože i srodna duša sirćeta, maslinovo ulje ima priličnu reputaciju. Iako je sastojak najpoznatiji po svojoj kulinarskoj ulozi, on je takođe uobičajeni dodatak proizvodima za negu kose i „uradi sam“ uputstvima .

Međutim, pre nego što počnete da ga koristite, ključno je da se ne samo upoznate sa glavnim prednostima maslinovog ulja za kosu, već i sa greškama koje treba izbegavati prilikom korišćenja sastojka.

Maslinovo ulje za kosu- prednosti i mane

Maslinovo ulje ima hidratantne prednosti, ali nije prikladna opcija za svaki tip kose i ne treba ga nanositi direktno na kožu glave. Kada odlučujete kako da dodate ulje u svoju rutinu – ako uopšte to želite – postoji nekoliko prednosti i nedostataka koje treba uzeti u obzir.

Jedna stvar koja razlikuje maslinovo ulje od drugih ulja je to što je posebno bogato oleinskom kiselinom i omega-9 masnom kiselinom. Maslinovo ulje je bogato masnim kiselinama kao što su oleinska kiselina, linolna kiselina i palmitinska kiselina, kao i lipidima i antioksidansima. One pružaju hidratantna svojstva koja pomažu u oblaganju kose, što može pomoći u hranjenju vlasi.

Maslinovo ulje može da prodre u pramenove kose, a takva ulja mogu biti efikasnija u smanjenju otoka koji se može pojaviti kada kosa upija vodu, prema studiji objavljenoj u Journal of Cosmetic Science . Kada pramenovi nabubre, oni su izuzetno krhki, pa kada kosa više puta apsorbuje previše vlage, a zatim se osuši, može doći do suvoće i lomljenja.

Međutim, trebalo bi da izbegavate da koristite maslinovo ulje za rast kose , jer nanošenje ulja direktno na vlasište može imati posledice. Maslinovo ulje ne treba koristiti na koži glave. Zasićene masne kiseline u maslinovom ulju podstiču rast malasezije, gljivice koja je normalan deo mikroflore kože glave. U stvari, maslinovo ulje se često koristi u medijumima za uzgoj gljivičnih kultura jer one uspevaju u ulju. Prekomerni rast ovih gljivica može dovesti do peruti ili tine versicolor tipa gljivične infekcije. Višak nezasićenih masnih kiselina može dovesti do upala i perutanja kože glave.

Kako koristiti maslinovo ulje u nezi kose

Svako ko ima finu kosu možda će želeti da se u potpunosti kloni maslinovog ulja. Tretiranje tanke kose ovim uljem je čini teškom i kosa se rasteže. Stoga je savet da se maslinovo ulje koristi za suvu, gustu ili grubu kosu. Ako je to vaš tip kose, možete paziti na sastojak tokom sledećeg odlaska u apoteku. Postoje lako dostupni regeneratori za kosu i maske formulisane sa maslinovim uljem.

Ako želite da nanesete čisto maslinovo ulje na kosu, nanesite ulje samo na krajeve kose, tako da vam ne bude ni blizu vlasišta. (Da biste koristili ulje kao nedeljni tretman za kosu , možete ga naneti na vrhove, ostaviti da deluje 20 do 35 minuta, a zatim je potrebno isprati ga.) Slično tome, najbolje je izbegavati maslinovo ulje kada kupujete proizvode koje ćete nanositi na  skalp. Pošto gljive zaista uspevaju u maslinovom ulju, ne preporučuje se za upotrebu na skalpu, kao što su šamponi, ulja za vlasište pre pranja ili proizvodi za kožu glave koji se ostavljaju na glavi.

Dok prednosti maslinovog ulja u nezi kose verovatno neće uskoro zaseniti njegovu popularnost u hrani, sastojak zaslužuje vašu pažnju, posebno ako imate suvu kosu.

Lepota i zdravljeElena Safonova/iStock/Getty Images Plus via Getty Images