Da li kamenac izaziva opadanje kose?

Voda koja puna kamenca može imati mnoštvo negativnih uticaja na kosu, a da li kamenac izaziva opadanje kose? 

by | 13 marta, 2023
Da li kamenac izaziva opadanje kose?

Unos tečnosti, a prvenstveno vode je od ključne važnosti kada su u pitanju zdravlje i izgled vaše kože, kose i noktiju. Osim toga, voda kojom perete kosu je jednako važna za kosu koliko i voda koju pijete. Voda koju pijemo ima dugoročne uticaje na rast i zdravlje kose, dok efekti vode kojom peremo kosu do izražaja dolazi odmah. Da je ovo tačno, uverićete se na prvom sledećem putovanju kada primetite da voda na drugim mestima nema isti uticaj na vašu kosu kao voda koju redovno koristite. Voda koja puna kamenca može imati mnoštvo negativnih uticaja na kosu, a da li kamenac izaziva opadanje kose?

Da li kamenac izaziva opadanje kose?

Šta je to u vezi sa kamencem što šteti našoj kosi i koži glave? Da li je voda sa kamencem zaista toliko loša za kosu?

Kamenac iz vode može izazvati da vaša kosa bude suva i lomljiva. Takođe, može sprečiti normalno delovanje šampona, odnosno, sprečiti ga da peni. Pranje kose ovakvom vodom dovodi do taloženja prekomernih minerala na koži glave i na pramenovima kose. Ovo nagomilavanje sadržaja može imati mnoge štetne posledice za vašu kosu, kako po njen izgled, tako i po njeno zdravlje.

Kako kamenac može da utiče na kosu?

Smanjuje hidriranost kose i kože glave:

Nakupljanje kamenca na glavi putem loše vode može blokirati apsorpciju vlage. Kako vreme odmiče, a kosa ostaje bez hidriranja, ona ostaje bez elastičnosti i sjaja.

Kamenac sprečava temeljno pranje kose:

Kamenac može otežati stvaranje pene šampona, a samim tim otežaće i čišćenje kose i temena. Kamenac može učiniti da proizvodi budu neefikasni.

Mineralne naslage nakon kamence:

Kosa dobija na težini zbog zaostalih mineralnih naslaga. Nakon što kosa bude oprana sredstvom koje je izgubilo svoju efikasnost, postaje oštećena i teška, te je ponovo pranje može samo još više oštetiti.

Ispucali krajevi kose:

Ispucali vrhovi i lomljenje kose su samo još jedna od loših posledica pranja kose vodom koja sadrži kamenac.

Svrab

Kamenac izaziva svrab kože glave. Dehidrirana koža i loše čišćenje udruže i dovode ozbiljnog pucanja kože glave, što dovodi do svraba.

Farbana kosa se brže ispira

Kamenac može biti razlog za kratko zadržavanje boje na vašoj dlaci.

Da li kamenac izaziva opadanje kose?

Kamenac u vodi kojom peremo kosu može dovesti do mnogih problema. Međutim, nijedan stručnjak još nije dokazao vezu između kamenca i gubitka kose. Mada kamenac može dovesti do problema koji povećavaju šansu da kosa krene da opada, on ne može direktno izazvati opadanje kose.

da li kamenac izaziva opadanje kose

ViktorCap/ gettyImagesPlus

Mnogi ljudi primećuju promene na kosi kada je često peru vodom koja sadrži kamenac ali to nije jasan uzrok opadanja.

Šta uraditi povodom ovog problema?

I bez ovog simptoma, posledice pranja kose vodom koja u sebi ima kamenac su dovoljno loše. Neki će možda poželeti da ulože u bolji tuš sa filterom što nije loše ukoliko želite da izbegnete negativne posledice.  Ukoliko niste spremni za veća ulaganja, dobro je da pronađete šampon koji deluje bez obzira na kamenac. Neki šamponi čak mogu učiniti vodu mekšom.

Ako smatrate da vam je kosa oštećena, suva i ispucala zbog kamenca, možete se pozabaviti pronalaskom maske za duboko regenerisanje.

Ukoliko se plašite da vaša kosa može postati oštećena, pronađite pravi način da je zaštitite od kamenca. Uložite novac u omekšivač vode, filter ili dobar šampon i regenerator.

Jovana Jevtićtorwai/ GettyImagesPlus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.