Gumice za kosu: Da li štete našim vlasima?

by | februar 3, 2023
gumice za kosu

Sigurno ste se susreli sa tvrdnjama da gumice vuku kosu i izazivaju lomljenje vlasi. Međutim, čak i kada smo svesne toga, nije moguće da držimo raspuštenu kosu 24/7 i da ih nikada ne koristimo. Koliko su zaista gumice za kosu štetne?

Koliko su gumice za kosu štetne?

Do oštećenja vlasi dolazi jer gumice stvaraju trenje i trljaju folikul dlake u izolovanom području. To vremenom oslabi strukturu kose, uzrokujući nepovratno oštećenje. Razumljivo je onda što nam stručnjaci preporučuju da ih ne koristimo previše često, pogotovo svaki dan. Potom, gumice za kosu ne treba da koristimo ni kada nam je kosa mokra jer su vlasi tada u još ranjivijem stanju, pa postoji veća šansa da se dlake lome i cepaju. Takođe, prekomerno korišćenje gumica za kosu može dovesti do dugoročnog stanjivanja kose. Budite posebno oprezni ako farbate kosu jer je ona u tom slučaju slabija.

Gumice za kosu

Članak se nastavlja posle reklama

Koje su najbolje gumice?

Svilene i pamučne gumice za kosu su mnogo nežnije za kosu. To svakako ne znači da i ove gumice ne mogu da naštete našoj kosi. Prekomerno korišćenje svakako može da ošteti kosu. Ako ipak volite gumice koje su čvršće, koristite ih za vezivanje pletenica na krajevima. Ovo omogućava da se načinjena šteta odseče bez previše promena na vašoj frizuri.

Kako da skinem gumicu, a da što manje oštetim kosu?

Najgore što možete da uradite prilikom skidanja gumice, jeste da je jednostavno povučete. Evo nekoliko saveta kako da skinete gumicu ili da je odmrsite ako vam se uplela u kosi.
  • Držite koren kose dok nežno izvlačite gumicu iz kose
  • U potpunosti odmotajte/odvežite gumicu pre nego što je uklonite
  • Nemojte povlačiti zategnutu gumicu kroz celu dužinu kose, to će podeliti dlaku i prouzrokovati više štete na kosi.
Još jedan korak kojim biste mogli pomoći vašoj kosi da se izbori sa gumicama za kosu jeste korištenje regeneratora i zaštitnih sprejeva za kosu koji će dodatno štititi i oporavljati vaše vlasi. Takođe, nemojte previše čvrsto vezivati kosu jer je na taj način lomite.
gumice za kosu
Zasigurno ne možemo u potpunosti odustati od vezivanja kose, ali činjenica je da gumice za kosu štete našim vlasima. Brinite o svojoj kosi i vezujte kosu samo kada je to zaista neophodno.
Yury Karamanenko/GettyImagesPlus, PamelaJoeMcFarlane/GettyImagesPlus, Tennessee Witney/GettyImagesPlus