Prirodni načini: Kosa vam je počela naglo da sedi? Zaustavite to!

by | 29 avgusta, 2011

Prve sede mogu se pojaviti u ranoj mladosti, pa i u dvadesetim godinama, najprije na delu slepoočnice, a do kraja pedesetih, u proseku je 80 posto vlasi srebrnkasto.
Kako biste imali gustu i sjajnu kosu, konzumirajte hranu bogatu esencijalnim i omega masnim kiselinama, poput maslinovog ulja, avokada, te raznih orašastih plodova i semenki, kao i hranu bogatu vitaminima B i E, te magnezijom i cinkom. Za željene rezultate isprobajte i maske za kosu koje se u istočnim zemljama tradicionalno koriste za sprečavanje pojave sedih vlasi.

Sve blagodeti ulja
Kosa s godinama postaje suva, tanka, vlasi sporije rastu, lako se lome i gube sjaj. Kako biste kosi vratili sjaj, dvaput nedeljno koristite maske čiji su osnovni sastojci kvalitetna ulja i masti. Snažna masaža glave prirodnim uljima dokazano je dobro sredstvo u borbi protiv sedih vlasi.

Različita ulja možete koristiti odvojeno ili u kombinaciji s drugima. Najpopularnije je kokosovo ulje, a delotvorno je i bademovo, maslinovo, ricinusovo i ulje jojobe. Za tamnjenje kose sve je popularnije ruzmarinovo ulje, a dovoljno je samo nekoliko kapi. Maske od ulja na kosu stavljajte dvaput nedeljno , a željeni će rezultat biće vidljiv već nakon mesec dana.

Takođe, tokom leta, zbog sunca i vode iz bazena, seda kosa može poprimiti žućkaste nijanse, koje možete neutralizovati posebnim, takozvanim srebrnim šamponima s plavim i ljubičastim pigmentima, kao i šamponom na bazi kadulje
Maska od maslinovog ulja
Beživotnoj sedoj kosi sjaj i jačinu vratiće maska na bazi maslinovog ulja i meda koju bi trebalo stavljati jednom nedeljno. Pomiješajte jednake količine maslinovog ulja i meda, smesu nanesite po celoj kosi, sve do korijena, dobro umasirajte u teme, preko kose stavite plastičnu kesu i preko nje topao peškir, a nakon pola sata kosu isperite mlakom vodom i lagano operite šamponom.

Isto važi i za limunov sok, koji je potrebno poješati s kokosovim uljem. Dobijenu smesu utrljajte na celu kosu i teme, a nakon pola sata kosu isperite mlakom vodom. Ova maska sprečava opadanje kose i usporava nastanak sedih vlasi, a kosi istovremeno vraća sjajan i zdrav izgled.

Crni biber
Masku za kosu možete napraviti i od crnog bibera. Gram bibera izmiješajte s pola šoljice jogurta, pola kašike limunovog soka te isto toliko bademovog ulja. Smesu nanesite na kosu, dobro umasirajte i držite pola sata, te potom isperite mlakom vodom. Masku koristite dvaput nedeljno, a vratiće tamniju boju kose i spriječiti dalje pojavljivanje sedih vlasi.
 

Tagovi: