Siguran put do zdrave kose

by| april 18, 2009

Eksperti otkrivaju šta treba da preduzmete kako bi vaša kosa postala i ostala zdrava i lepa, a to podrazumeva ne samo spoljašnju negu, redovno pranje i upotrebu adekvatnih preparata, već i unutrašnje zdravlje koje se reflektuje na vašoj kosi. Evo šta kažu stručnjaci!

 

kosa

Članak se nastavlja posle reklama

Fazonirajte kosu svakih šest nedelja
Budući da nova kosa izrasta pri temenu, vlasi su na krajevima mrtve. A zbog konstantnog pranja, sušenja, tretiranja različitim preparatima, kao i izloženosti uticajima iz okruženja, kosa vremenom počinje da se lomi. Zato je potrebno da je skraćujete svakih mesec i po dana, naročito ako je dugačka. Ukoliko imate kratku kosu, raspon između skraćivanja može da bude i osam nedelja, osim ako je ne farbate, ili na neki drugi način hemijski tretirate. U tom slučaju, šišajte se svakih mesec dana.

kosaVodite računa o ishrani
Pravilna ishrana jedan je od najvažnijih uslova za zdravlje kose – ona jednostavno ne može da preživi bez širokog spektra hranljivih materija. Jedite dosta voća i povrća različitih boja i nikada nemojte da držite restriktivne dijete. Gvožđe i proteini naročito su bitni, a najbogatiji izvori ovih materija jesu posno crveno meso, zeleno lisnato povrće, semenke bundeve i suve kajsije. Ako imate masnu kosu, izbegavajte jako začinjena, posebno ljuta jela. Takva hrana podstiče znojenje, pa se sebum lakše spušta niz vlasište i masti kosu.


Odgovarajuća oprema

Predugo zadržavanje aparata koji emituju toplotu na istom delu glave oštećuje kosu. To znači da je sporo pomeranje prese za kosu duž vlasi veoma štetno. Isto tako, usmeravanje toplog vazduha iz fena na jedan deo kose, definitivno se ne preporučuje. Kad sušite kosu fenom, ravnomerno ga pomerajte i usmeravajte na sve delove glave.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako koristiti šampon
Ako vam neki šampon odgovara, ostanite mu verni. Predrasuda je da jeftini šamponi nisu dobri. Njihova cena je, u odnosu na proizvode zvučnih imena u svetu kozmetike, možda znatno niža, ali to, u najvećem broju slučajeva, ne znači da su lošeg kvaliteta. Takođe, upotreba prevelike količine šampona neće izazvati nikakvo oštećenje kose. Međutim, dovoljno je da na dlan istisnete šampon u veličini kovanice od deset dinara. Što se tiče regeneratora, koristite ga uvek u dvostruko većoj količini od šampona.

Ako imate perut
Tragovi šampona ili regeneratora mogu da budu uzrok nastanka peruti. Zato temeljno ispirajte kosu i, ako nakon mesec dana ne uspete da se oslobodite peruti, počnite da koristite šampon namenjen rešavanju ovog problema.

Članak se nastavlja posle reklama

kosaNemojte kosu raščešljavati četkom
Ako vam je kosa često zamršena, raščešljavajte je isključivo češljem. Prvo očešljajte krajeve, a potom postepeno češljajte kosu prema temenu, potezima ka dole. Na taj način izbeći ćete oštećivanje vlasi. Četke napravljene od prirodne dlake mogu da zaseku vlas, oslabe kosu i oštete kožu glave. Zato, koristite četku sa gumenim ili plastičnim iglicama, zaobljenih krajeva. Češalj treba da bude od čvrste gume (vulkanit).

Put do sjajne kose
Većina oštećenja kose nastaju zbog česte upotrebe fena i prese za ispravljanje kose. Da biste umanjili ovaj negativan efekat, koristite serum koji štiti od toplote, jer on formira tanak zaštitni sloj oko vlasi. Osim toga, upotrebljavajte preparate koji sadrže UV filtere, jer štite od dejstva štetnih faktora iz atmosfere.

Članak se nastavlja posle reklama

Povećajte volumen
Tokom godina vlas se prirodno tanji, naročito nakon menopauze. Ukoliko je istanjivanje kose izraženo, najbolje je da se obratite dermatologu. On će odrediti adekvatnu terapiju, koja obično podrazumeva uzimanje mineralno-vitaminskih preparata i primenu medicinskih losiona. Naravno, možete da koristite proizvode (šamponi, regeneratori, lakovi i dr.) koji povećavaju volumen. Samo, tražite one koji sadrže kopolimere ili prirodnu celulozu.

 

Članak se nastavlja posle reklama

kosa

 

Tekst: Nataša Ćovin

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: