„Crna magija“: Kafa u službi lepote

by | 21 oktobra, 2020
kafa u službi lepote

Osim što se većina nas budi uz šolju kafe, glavni sastojak ovog neizostavnog jutranjeg napitka – kofein – ima i brojne druge koristii. Da, da pogodili ste, tema je – kafa u službi lepote!

Šta je kofein?

Kofein se nalazi u sastavu zrna kafe i listova čaja, kao i u zrnima kakaovca i kola orahu. Kofein je stimulativna materija koja deluje na centralni nervni sistem – obezbeđuje trenutni priliv energije, pa se smatra psihoaktivnom supstancom s najširom primenom u svetu! Pa na koji način onda kofein deluje na kožu?

Kofein iz kafe, čaja i drugih biljnih izvora deluje kao antioksidans, što znači da neutrališe dejstvo slobodnih radikala i sprečava oksidativni stres (oba faktora ubrzavaju proces starenja).

Kako deluje?

Kofein izaziva skupljanje krvnih sudova i zahvaljujući ovom dejstvu on ublažava otečenost lica, naročito oko očiju. On je od velike pomoći u delovima u kojima se obično zadržava tečnost u tkivima.

Još jedna dobra stvar kofeina je što stimuliše cirkulaciju u sitnim krvnim sudovima. Kada se primenjuje na koži glave, ova supstanca može da zaustavi opadanje vlasi te stimuliše njen ponovni rast.

Kafa u službi lepote

Kako se koristi?

– Kofein je tipičan sastojak antirid preparata, jer može da ublaži otoke, ali i da posvetli kožu. On se ponekad  kombinuje s vitaminom K, za koji je utvrđeno da rešava problem tamnih podočnjaka.

– Ima ga u kremama za kožu vrata – zbog efekta zatezanja, kao i u losionima za telo – zbog poboljšanja teksture kože (npr. celulit).

– Kofein se u preparatima često koristi u kombinaciji s vitaminom C, koji podmlađuje i pojačava njegove efekte.

– Dobra cirkulacija u koži glave od presudnog je značaja, zbog čega stručnjaci preporučuju upotrebu šampona i regeneratora koji sadrže kofein. Ako je u pitanju blaži oblik opadanja kose, primena kofeinskih preparata biće dovoljna. U slučaju izraženog gubitka vlasi, preporučuje se, ipak, kombinovana terapija minoxidilom i kofeinskim preparataima za kosu.

– Kofeinski preparati naročito su delotvorni kad se rashlade ledom, ili kad se nanose rolerom za lice (na oba ova načina ubrzava se cirkulacija i ublažava upalni proces).

lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.