Branislava Antović: Božanstveni svet pravih vrednosti #njenapriča

by | 18 januara, 2022
Branislava Antović

Branislava Antović, blogerka i influenserka koja nas je osvojila društveno-odgovornim stavovima, aktivizmom i borbom za ženska prava otkriva delove mozaika svog sveta i svega onoga u šta zaista veruje

Influenserka Branislava Antović, poznata po svom blogu Brana’s Divine World , nakon što je diplomirala u Beogradu pre jedanaest godina, svoj CV poslala je na više mejl adresa u Srbiji, u želji da se bavi novinarstvom. To što nije dobila nijedan odgovor, nije je pokolebalo. Iz njene želje da se kreativno izrazi 2010. rodio se blog koji je dobio mnoge nagrade i priznanja.

Ono što je u oktobru 2010. godine počelo kao prevashodno modna priča, nazvana Divine World of Fashion , s vremenom je preraslo u priču koja obuhvata sve sfere života jedne mlade žene u Srbiji – od mode i kozmetike, do umetnosti i kulture, kaže nam na početku razgovora ova zanimljiva moderna preduzetnica.

Branislava Antović – Odluka koja menja život

Branislava ističe da su odluke da pokrene svoj blog, a onda i da se profesionalno bavi blogovanjem, dve najbolje stvari u njenom životu.

Sve što sam iskusila u prethodnih jedanaest godina, svaki korak koji sam napravila, svaki potez koji sam povukla – bio je zahvaljujući tom malom onlajn kutku. I zato u mom profesionalnom životu ne postoji važnija stvar od te platforme, u čijem sam se kreiranju vodila isključivo idealima i vrednostima u koje verujem… Prema publici koja je više od deceniju tu da podrži ono što radim i da me na pravi način usmeri u svim narednim koracima. Prema snazi tih malih medija koje imamo u rukama i zahvaljujući kojima možemo da se borimo za bolje i ravnopravnije sutra.

 

Ljubav iz detinjstva

Za ljubav prema knjigama odgovorna je njena mama Ljiljana, otkriva nam Branislava.

Ona je verovatno najstrastvenija ljubiteljka književnosti koju sam ikada upoznala. Od kada znam za sebe, znam i za vrednost knjige, i to upravo zahvaljujući majci. Čini mi se da nisam imala više od sedam-osam godina kad mi je rekla kako bi jednog dana od svake svoje plate trebalo da izdvojim novac za makar jednu knjigu. Vodeći se tim pravilom, ona je kreirala i našu veliku kućnu biblioteku, koju neretko možete da vidite na mojim fotografijama, i to je verovatno najveće bogatsvo koje posedujem. Ljubav prema knjigama pretočila sam u Brana’s Book Club . Svakog meseca biram naslov koji zajedno čitam sa svojim čitateljkama i čitatocima, a onda sledećeg meseca o tom istom naslovu zajedno diskutujemo. Divna, mala tradicija koja traje pune tri godine.

Instagram vs. realnost

Veliki deo svog slobodnog vremena Brana pretače u objave, i to u formi preporuka: —.Uglavnom je reč o preporukama na račun filmova, serija, knjiga, kulturnih dešavanja, zanimljivog onlajn sadržaja. Neke od mojih omiljenih rubrika nastale su upravo tako. Često su mi razmišljanja u dokolici dala neke od najboljih poslovnih ideja. Odmor je izuzetno važna stvar. Važan je i koliko i sam rad. Posebno ukoliko se bavite kreativnim poslom. Što se tiče onog dela slobodnog vremena koji se ne beleži kamerom, to je zasigurno vreme koje provodim s dragim ljudima. Retko taj deo svog života delim onlajn. Dešava se da nemam ni fotografije sa takvih okupljanja, čak ni one za ličnu arhivu. U tim momentima toliko sebe distanciram od svih onlajn aktivnosti da neretko zaboravim da uopšte uključim telefon. Naravno, izuzeci su neki veliki događaji poput venčanja ili rođendana, ali su ona intimnija druženja pod obavezno pošteđena bilo kakvih onlajn aktivnosti.

Branislava Antović

Haljina Kenzo, Miamaya: Čizme Nine West; Minđuše P….S….fashon

Uspeh koji se ne prašta lako

Branislava Antović ističe da se profesija influenserke dugo borila s degradiranjem.

Ta scena ozbiljno je bila potcenjivana i nipodaštavana, i to prvenstveno zato što je čine mlade, doterane žene koje su razumele način na koji funkcionišu moderni vidovi komunikacija i – bile su dovoljno sposobne da ih pretvore u posao od kojeg može veoma lepo da se živi. Dok su muškarci za sve te stavke hvaljeni i slavljeni, ženama se takav vid uspeha ne oprašta. Srećom, pa se sve manje žena na to obazire. Zato ova profesija sada jača, grana se i nudi različite mogućnosti. Ako pogledamo region, srpska influence scena oduvek je, ipak, bila na zavidnom nivou i drago mi je da je i dalje tako. I ona će se menjati kako se menjaju načini na koji komuniciramo i platforme koje u tu svrhu koristimo, ali sam sigurna da će postojati dokle god postoje društvene mreže. I to je sjajna vest jer to je prilika za svakog – ali baš svakog – da iskoristi medij koji ima u rukama radi promocije sopstvenih talenata, veština, proizvoda, znanja, interesovanja i uverenja. Umesto podsmeha, bolje da se svi zapitamo „kako da iskoristim određenu priliku”. Verujte mi, jednom kad shvatite koje su mogućnosti digitalnih medija, smešno će vam biti to što ranije niste iskoristili njihov potencijal.

Beograd, pokazatelj slabosti i snage

Diplomirana novinarka otkriva da će njen rodni Aleksinac zauvek biti njena sigurna zona, njena baza kojoj se vraća kada sve drugo postane preteško.

Zauvek će to biti grad u kojem se najlagodnije osećam, jer ceo taj grad osećam kao svoj dom. A Beograd… u retko šta sam sigurna koliko u činjenicu da danas ne bih bila osoba kakva jesam da nije bilo Beograda. Zauvek najbolji pokazatelj svih mojih slabosti i sve moje snage.

Branislava Antović

Kaput Max & Co, Miamaya; Pantalone Mona; Čizme Nine West; Minđuše P….S….fashion

Branislava Antović – Dobre odluke i mali greh

Brana navodi da je sportski tip i da joj je žao što tu stranu ličnosti pak u životu nije više negovala.

Volim fizičku aktivnost, ali je neretko smestim pri dnu liste svojih prioriteta. Iskreno se nadam da ću u sledećoj godini to konačno uspeti da promenim. Počela sam s personalnim trenzima pilatesa i to je jedna od boljih odluka koje sam donela u 2021. Obožavam da trčim i drago mi je da sam tokom leta često praktikovala i ovakav vid vežbanja. Nestvarno je koliko svaki vid fizičke aktivnosti prija, a koliko to brzo smetnemo s uma. Jedno od većih prokletstava ljudske prirode.
Što se tiče ishrane, tu sam, verujem kao i većina, sklona boljim i lošijim periodima. Ipak, bojim se da svoj porok, ogromnu ljubav prema slatkišima, nikada neću moći zameniti nekom zdravijom opcijom. Ma koliko se trudila – ljubav prema rafiniranim šećerima prevlada. Dugo sam sebe kinjila zbog toga, a onda sam shvatila da je to moj jedini porok i da kao jedno
ljudsko biće, a ne programirani robot, imam pravo na njega (smeh).

Njeni beauty rituali

Čišćenje lica je stavka koju Branislava Antović ne preskače u svojoj beauty rutini, bez obzira na brojnost obaveza, pospanost i umor.

Ono je uvek, ali uvek, deo moje jutarnje i večernje rutine. U večernjoj varijanti čišćenje je uglavnom dvofazno: najpre micelarnom vodom ili uljanim proizvodom skidam šminku, a onda umivanjem još uklanjam ostatke nečistoće. Ukoliko prethodno nisam imala šminku, prelazim direktno na umivanje. Nakon umivanja nanosim serum (jutarnja nega), odnosno losion (večernja nega), zatim antirid, a onda dnevnu ili noćnu kremu. Jednom do dva puta nedeljno volim da nakon noćne kreme nanesem i ulje za lice. Jako je važno da ulje bude poslednji korak. Pokazalo se da na taj način i ono najbolje deluje na kožu, a ujedno pospešuje dejstvo ostalih proizvoda. Jednom do dva puta nedeljno praktikujem i piling lica. On je nezaobilazna stavka zbog mojih proširenijih pora i masnije T-zone.

Mantli Jois, No Sugar Fashion Studio; Rukavice Elisabetta Franchi; Minđuše P….S….fashion

Krug najbližih – njeno utočište

Branislava Antović ističe da je porodica uvek najvažnija stavka u njenom životu.

Šta god da se menja, kakve god da su druge okolnosti, snaga i važnost tog odnosa ostaju nepromenjeni. Što se tiče prijatelja, tu sam postala probirljivija, a i zahtevnija. Od nekog ko je u tinjdžerskim danima, pa i posle, u dvadesetima, oko sebe imao veliki broj ljudi, shvatila sam da je za mene mnogo lekovitije da taj broj bude manji, ali da ga čine isključivo oni sa kojima imam istinski kvalitetan odnos. Mislim da svi, pre ili kasnije, prođemo kroz takav vid ‘prosvetljenja’ i da je on odraz nekog vida sazrevanja i odrastanja, ističe blogerka i otkriva da je njen suprug Nikola njena najveća podrška.

Nikola mi je jak emotivni oslonac, ali i saborac u mojoj borbi za neki bolji i ravnopravniji svet. Ozbiljan je feminista koji odlično razume izazove kojima su žene svakodnevno izložene, iako se on kao muškarac s njima nije suočavao. Zauvek ću mu biti zahvalna na tome, ali i na činjenici da ravnopravnost u našoj kući postoji od prvog dana našeg zajedničkog života. Brak je formalnost koju možete, ali i ne morate, da praktikujete. Mnogo je od tog papira važnije ono što dvoje ljudi između sebe gradi i neguje…

Fotograf: Mirko Tabašević
Stilistkinja: Vesna Stanković
Šminka: Jelena Bradić
Frizura: Bojan Nastasić
Razgovarala: Nadežda Jokić
Mesto snimanja: Bistro pub Hometown food

Garderoba (uvodna fotografija): Odelo Mona; Rolka P….S….fashion; Minđuše P….S….fashion

lepotaizdravlje.rsMirko Tabašević