Čemu nas uče deca: Dve mame otkrivaju koje lekcije uče od svojih mališana

by | 8 marta, 2022
šta nas uče deca

Na pitanje čemu nas uče deca pokušale su da odgovore naše dve sagovornice. One su nam ispričale  šta im je majčinstvo sve donelo, koliko su iz njega naučile, te u kojoj meri ih je promenilo.

Priredila: Nadežda Jokić

Čemu nas uče deca?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ivanastoilovshobot (@ivanashobot)


Deca su me očeličila za život, Ivana Šobot, šminkerka i mama petoro dece

DA LI JE DANAS POTREBNA IZRAŽENA HRABROST I VELIKA DOZA NESEBIČNOSTI ZA VEĆI BROJ DECE, KONKRETNO PETORO – KOLIKO IH VI IMATE?

Neko mi je jednom rekao da nisam hrabra nego luda i slažem se s tim. Suprugovo i moje
razmišljanje o velikoj porodici spontano se s vremenom javilo. Ipak, svako dete je planirano, i sve to smo lagano izneli. Dosta radimo od kuće, pa možemo da se dobro organizujemo i posvetimo deci.

KAKO PORED SVE VIŠE OBAVEZA I ČINJENICE DA NAS ŽIVOT VIŠE NEGO IKAD MELJE OSTATI POSVEĆEN RODITELJ?

Obaveza ima koliko ih sebi nametnemo. Bilo je neizdržljivih momenata posebno dok deca odrastaju, pa mislite da morate da im nudite razne stvari. To je zapravo zabluda – sve sportove i slične aktivnosti prekinuli smo i rešili da deca kad stasaju sama odluče čemu će se posvetiti. Nedavno smo se preselili na selo i to nam je dalo potpuno novu dimenziju života. Imamo više vremena za sve, deca su samostalnija, jer je sredina mirnija i nema mesta panici. Stalno su napolju i to je zamena za sve ono za čim se juri po gradu.

DA LI SU PODRŠKA NAJBLIŽIH I DOBRA ORGANIZACIJA KLJUČ ZA POSTIZANJE SVEGA I U VAŠEM SLUČAJU?

Suprug ima veliku porodicu i oduvek smo imali pomoć najbližih, kad nam je bila potrebna. Nisam dobra organizatorka, ali umem da vladam haosom… šalim se naravno (smeh). Organizacija se s vremenom savlada, uvek hvatam momente za ono što je trenutno prioritet. Uglavnom ono planirano često je neizvodljivo, pa smo odlučili da pustimo da sve ide spontano, čime smo smanjili tenziju i nervozu.

JE LI VAŠ RODITELJSKI KONCEPT TAKAV DA SE DECA ZABAVLJAJU MEĐU SOBOM ILI IH VI ANIMIRATE?

Dok su bili manji, animirala sam ih, sada to više ne radim. Nisam nikakav roditelj što se igre tiče, sami se igraju, ali zato domaće zadatke zajedno radimo i stalno se mazimo.

POMAŽU LI VAM STARIJA DECA U OBAVEZAMA OKO MLAĐE, SADA I OKO BEBE?

Nekako smo svi stalno zajedno i prosto beba ide iz „ruku u ruke”, uvek je neko uz nju, to bar nije problem. To je prednost velike zajednice, kao i „stalno neka dešavanja”.

KOLIKO SE MI, KAO LIČNOSTI, RAZVIJAMO KROZ RODITELJSTVO?

I ne sećam se sebe iz perioda pre dece (smeh). Bila sam dosta povučena i tiha, mogu reći da su me deca ohrabrila i očeličila za život. Menjamo se, definitivno, kao majke, i to isključivo nabolje. Jer želimo da radimo na sebi u svakom smislu, da budemo zdraviji i srećniji – i mi i naša deca.

Pročitajte i… Zašto deca kopiraju ponašanje svojih roditelja?

Bitno je da ne izgubimo sebe, Jovana Petković, modna dizajnerka i mama dvoje dece

DA LI VAM JE IGRA S DECOM SVOJEVRSNI LEK PROTIV STRESA?

Koliko god to zvučalo kao fraza, igra s decom je pravi lek. Moja dva dečaka imaju
ogromnu energiju i žele da učestvujem s njima u svim aktivnostima. Imamo dečji koš nasred dnevne sobe i košarka im je omiljena aktivnost, a meni antistres terapija i mini-trening. Pravimo i takmičenje: utrkujemo se ko će dati više koševa, pa bude veoma bučno ali i relaksirajuće u isto vreme.

KAKO SE SNAĆI SA SVE VIŠE OBAVEZA, A OSTATI POSVEĆEN RODITELJ?

Svakom roditelju je teško da uskladi sve, pa mora da se napravi balans i odrede prioriteti. Uglavnom sve obaveze završim dok su mi deca u vrtiću, kako bih mogla da budem s njima kad stignu kući. Nenad je stariji i on već razume da mama mora da radi, ja mu pričam čime se bavim i često dolazi kod mene na posao.

U KOJOJ MERI VAM ZNAČI PODRŠKA PARTNERA?

Podrška porodice i partnera je sve! Kada imate to, veliki deo brige oko dece„skinut je s vrata”. Divim se samohranim majkama i samohranim očevima, Kada ste u paru – sve je lakše, budući da nemaju svi taj luksuz da plate pomoć.

KOLIKO JE VAŽNO ZNATI PREVAZIĆI OSEĆAJ KRIVICE KAD SE ZADRŽITE DUŽE NA POSLU?

Dešava se da ostanem na poslu ceo dan ili da posle posla direktno odem na neki događaj, pa kada se vratim kući – deca su već zaspala. Ne dešava se to svakodnevno, ali kad se desi, ne osećam se krivom – jer znam da su oni dobro i da ćemo naše zajedničko vreme nadoknaditi prvom prilikom.

OSMIŠLJAVATE LI ZANIMLJIV KREATIVNI SADRŽAJ ZA IGRU KOD KUĆE?

Moj posao je kreativan i samim tim imam dosta ideja i kako da animiram decu. Vole da crtaju, donesem im neke svoje materijale, pa oni to seckaju i lepe. Lopta je glavna zanimacija za Nenada – u stanju je da je satima ubacuje u koš. Jovan je još mali i zasad ga najviše zanima da pravi haos i razbacuje igračke. Pustim i to da radi jer je za njega sad to igra. U vrtiću imaju jako lep edukativan sadržaj, tako da su kod kuće aktuelne uglavnom igra i zabava.

KOLIKO JE RODITELJSTVO OBOGATILO VAŠ ŽIVOT I KOLIKO STE SAZRELI OTKAD STE MAJKA?

Kroz našu decu proživljavamo još jedno detinjstvo, prisećamo se svog detinjstva, a zatim upoređujemo nas i naše roditelje, sazrevamo. Svaki dan učimo nešto novo jer smo sada u novoj ulozi, ali– veoma je bitno i da ne izgubimo sebe. Lepo je menjati se i razvijati kroz decu, ali moramo imati i svoje vreme – kako bismo bili ispunjeni u potpunosti.

lepotaizdravlje.rs Dima Berlin/iStock/Getty Images Plus via Getty Images