Highlander je planinarska avantura koja menja živote – nemojte je propustiti!

by | april 30, 2021

Godina za nama donela je pregršt izazova. No, ne predstavljaju svi izazovi avanture. Ne donose svi osećaj povezanosti sa prirodom, ljudima, sobom. Zato je HIGHLANDER avantura života; 2021. godina pravo vreme a Stara Planina, sa svojom još uvek nekomercijalizovanom lepotom, pravo mesto za takav poduhvat.

HIGHLANDER Stara planina je deo globalnog planinarskog događaja koji će se 2021., pored Srbije, održati u Hrvatskoj, Španiji, Crnoj Gori, Austriji, Grčkoj, Saudijskoj Arabiji, Srbiji, Portugaliji, Sloveniji, Rusiji, Bosni i Hercegovini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Severnoj Makedoniji, Egiptu i Maroku. HIGHLANDER je prvi put organizovan 2017. godine u Hrvatskoj. Za kratko vreme prerastao je u seriju planinarskih događaja na duge staze koji promovišu zdrav životni stil, očuvanje životne sredine i planinarenje, a sve je to dobilo novi značaj u ovim izazovnim vremenima. Dobrobit ljudi i ponovno povezivanje sa prirodom su srž filozofije HIGHLANDER-a.

Članak se nastavlja posle reklama

Predstavljajući globalni kalendar HIGHLANDER 2021, izvršni direktor HIGHLANDER-a Jurica Barać rekao je: „Imamo puno uzbudljivih vesti za planinare širom sveta, kako postojeće tako i buduće HIGHLANDER-e. Trenutno se HIGHLANDER događaji prostiru na 15 zemalja širom sveta, a ukupno čine preko 1500 km senzacionalnih staza kroz nacionalne parkove koji oduzimaju dah, duž prelepih jezera i vijugavih reka – a sada čak i u pustinji! Od februara do novembra, od Alpa do Sahare, HIGHLANDER će pružiti vrhunsko planinarsko iskustvo za sve ljubitelje prirode širom sveta. HIGHLANDER je prilika za brigu o sebi i povezivanje sa prirodom kao jednostavan, ali efikasan put do čovekovog blagostanja. Probajte i sami!“

Stara Planina – Mesto rađanja Gorštaka

Avantura života HIGHLANDER stiže na Staru planinu od 12. do 16. juna 2021. godine. Živeći životom pravih gorštaka, tokom tih pet dana uče snice i učesnici će prelaziti trasu dugu 100 kilometara sa visinskim usponom na 3.400 metara. Spektakularni planinski pejzaži, miks divlje, netaknute i prelepe prirode, reke, vodopadi i kamena sela, čine Staru planinu idealnim ambijentom za ovu avanturu. Za one kojima je 100 kilometara preveliki zalogaj, pripremili smo kraću stazu od 46 kilometra za čije je prolaženje planirano 3 dana.

Članak se nastavlja posle reklama

Događaj koji je s nestrpljenjem očekivan u 2020. godini, zbog globalne zdravstvene situacije odložen je za 2021. godinu. Međutim, to odlaganje je samo pojačalo želju avanturista da se upoznaju sa Starom planinom, ali i motivaciju organizatora da naprave nesvakidašnji događaj koji jeste vredan čekanja. Osim internacionalnih učesnika/ca, prvi HIGHLANDER u Srbiji okupiće i domaće ljubitelje planinarenja i sličnih outdoor aktivnosti, a sve u cilju promovisanja aktivnih životnih stilova, razvoja planinskog turizma i ekološki odgovornog ponašanja.

Članak se nastavlja posle reklama

Više je razloga zbog kojih je Stara planina odabrana kao lokacija za prvi HIGHLANDER u Srbiji. Reljefne osobine Stare planine, njen geodiverzitet i biodiverzitet čine je idealnim mestom za jednu ovakvu avanturu. Pre svega, reč je o najvećoj planini u istočnoj Srbiji koja je za mnoge još uvek misterija. Na Staroj planini smenjuju se pejzaži prelepih krajolika i surove, divlje, kamenite prirode.

A upravo je ta priroda čini idealnom za ovu vrstu događaja. Ne treba zaboraviti da se na ovoj planini još neguje duh vremena kada se živelo u skladu sa prirodom, tako da će učesnici/ce zaista imati pun ugođaj i u sebi probuditi pravi gorštački duh.

Članak se nastavlja posle reklama

Start avanture je Babin Zub, odakle će učesnici/ce krenuti put Beleđa, ka selu Dojkinci, a potom preko Arbanaškog kladenca i Zavoojskog jezera stići u selo Temska gde je cilj. Bilo da prelaze preko nepristupačnih terena, kamenih zabačenih sela, čistih i prozirnih reka ili vodopada, prostranih zelenih pašnjaka kojima se ne nazire kraj, sigurni smo da će učesnici/ce HIGHLANDER avanture uživati u svakom koraku. Staze kojima će se kretati neće biti preterano teške i ne zahtevaju veliko planinarsko iskustvo, ali je dobra fizička kondicija ipak neophodna.

Članak se nastavlja posle reklama

HIGHALNDER je zdrava i zelena avantura koja učesniku/ci omogućava da bude fizički aktivan/na, da se kroz pet dana priseti kako je živeti u skladu sa prirodom i po njenim zakonima, da doživi i oseti planinu i razvija svoje duhovne potencijale. Iskustvo koje će učesnici/ce doživeti na stazi će zaista obogatiti njihove živote, naučiće puno o sebi i prirodi. Posle ovakvih tura, ništa više nije isto jer čovek nakon stapanja sa prirodom postaje preporođen. Meni je Stara planina zaista asocijacija na majku prirodu – zelena prostranstva i pašnjaci, prastari četinari, bogatstvo vode, čarobno šuštanje vodopada, miris lekovitog bilja i ukus hleba iz staroplaninske crepulje.

Lepota prirode vrlo brzo očara posetioca, ali njena divlja strana nas vrlo brzo podsetiti da je samo promena konstantna i da moramo da jačamo i radimo na sebi svakog dana. To su najbolje osetili staroplaninci, Gorštaci koji su se suočili sa svim izazovima koje ovakva priroda donosi. Tek u kontaktu sa poslednjim čuvarima planine, u selu Dojkinci i Gostuši, učesnici/ce će upoznati dušu Stare planine, naboranu, ali strastvenu i ponosnu na svoje poreklo i ognjište. HIGHLANDER će nam od 12. do 16. juna pokazati zašto je ovo mesto na kome se rađaju Groštaci“ – kaže Jelena Đorđević iz pirotske organizacije Avanturistička mreža koja je jedan od suorganizatora ovog događaja.

Za koga je HIGHLANDER Stara planina?

Deo ove jedinstvene avanture HIGHLANDER može biti svako bez obzira na pol, obrazovanje ili profesiju; bitno je da voli prirodu, putovanje i izazov. Učesnici/ce moraju imati minimum 18 godina, dok oni mlađi mogu učestvovati jedino u pratnji roditelja/staratelja. Ova planinarska avantura pogodna je i za kućne ljubimce. Učesnici/ce će na leđima nositi rančeve sa potrebnom opremom kao što su šator, vreća za spavanje, odeća, lampe, šibice, kompas i sve ostalo što je neophodno za boravak u prirodi. Hranu i vodu tokom svih pet dana obezbediće organizator. Osim avanturističkog dela koji podrazumeva pešačenje i snalaženje u prirodi, HIGHLANDER će imati i prateće sadržaje poput joge i meditacije i upoznavanja kulturnog nasleđa tog kraja.

Članak se nastavlja posle reklama

HIGHLANDER Stara planina 2021. organizuju Kamper planet d.o.o i udruženje Kreativni aktiv novih avantura (KANA), uz suorganizaciju i podršku lokalnih organizacija iz Pirota među kojima su Avanturistička mreža, Skyteam, Turistička organizacija Pirot i JP „Srbija Šume“.

Da biste saznali više o HIGHLANDER-u i registraciji za događaje, posetite:

https://highlanderadventure.com/staraplanina/

Članak se nastavlja posle reklama

https://www.instagram.com/highlanderserbia/

https://www.facebook.com/highlanderserbia

Predrag Vučković