Seks posle 40: 12 stvari koje morate znati

by | novembar 5, 2022
Seks posle 40

Šta sve seks posle 40. godine života podrazumeva, saznajte u nastavku.

Do 40. godine mnogi parovi imaju više slobodnog vremena – deca su odrasla, već imate stabilan posao, konačno možete da se opustite i uživate u sopstvenom životu. Ali da li se seks uklapa u koncept „sopstvenog života“, šta se može očekivati od „seksualnih scena“ u budućnosti, da li vredi razgovarati o tome sa partnerom i postoji li način da se produže godine seksualne aktivnosti? Odgovore na ova pitanja saznajte u nastavku.

Seks posle 40

Više slobode

Tvrdnja da se učestalost seksa smanjuje nakon 40. godine jedan je od mitova o starenju. U stvari, mnogi parovi su priznali da je sa početkom ovog doba njihov intimni život, naprotiv, počeo da se boji novim nijansama. U SAD, prema studiji, oko 70% muškaraca i 74% žena ima redovan seks nakon 40. godine. Oko 30% održava bliske odnose do 70-ih godina. U

Članak se nastavlja posle reklama

Parovi stariji od 40 godina su više motivisani da istražuju različite aspekte seksualnosti. Oni su slobodniji, otvoreniji za nove stvari – pokušavaju da se igraju, zajedno gledaju erotiku, isprobavaju tantru… Oni su već seksualno samouvereni i spremni za svesniju intimnost, kažu stručnjaci.

Predigra će biti duža

Ovo više nije hir, već potreba. Neophodno je uzeti u obzir hormonske promene u telu muškaraca i žena. Parovima ovog uzrasta treba više vremena da iskuse želju za intimnošću. Ali mnoge žene, naprotiv, smatraju ovu stavku plusom, napominjući da partneri nakon 40. godine postaju manje sebični i mnogo bolje se nose sa seksualnim zadacima nego u mladosti.

I dalje vam je potrebna zaštita

Starost ne štiti od polnih bolesti i trudnoće. Da, priroda je stvorila čoveka na takav način da je mogao da reprodukuje potomstvo u mladosti, jer su se ranije i sa 30 godina već smatrali skoro starima. Stoga, nakon 40. godine, u telu žene se dešavaju ozbiljne promene, hormonska pozadina se menja, endometrijum raste u materici, što sprečava jajnu ćeliju da se pričvrsti za zid … Ali sve ove argumente o nemogućnosti začeća razbija realnost: trudnoća je moguća, ali morate uzeti u obzir sve moguće zdravstvene rizike.

Članak se nastavlja posle reklama

Seks posle 40 će biti bolji uz sport

Želja posle 40. ostaje ista, ali sada se telo već može ponašati na izdajnički način. Lekari kažu da treba biti pažljiviji na signale kada bode ili pritiska u grudima – mogući su problemi sa srcem. Bilo bi bolje da vam seks nije jedina fizička aktivnost. Prijavite se u teretanu ili vežbajte kod kuće, trčite, plivajte, poboljšajte svoje zdravlje, a zategnuta figura će biti lep bonus.

Slobodno razgovarajte sa svojim partnerom

Zatišje u intimnom životu karakteristično je za parove u bilo kom uzrastu. Pitanje je kako izaći iz ove situacije. Pustite li to i možda se udaljite jedno od drugog. Ili razgovarajte.

Članak se nastavlja posle reklama

Razgovor o seksu u paru nije uvek zdrav. Češće je to kritika, koja jedva pojačava želju za povezivanjem. Važan deo rešavanja problema je prilika da se mirno, argumentovano, detaljno razgovara. Ako ne uspe, ne oklevajte da kontaktirate psihologa.

Porodični psiholozi vas pozivaju da napustite uverenje da su partneri obavezni da nagađaju o vašim željama – morate reći naglas. U redu je da pitate šta osoba voli.

Članak se nastavlja posle reklama

Seks posle 40 i orgazam

Lekari pobijaju mit da sa godinama osoba gubi sposobnost da doživi zadovoljstvo. Iako, zbog objektivnih razloga, neki parovi mogu osetiti nelagodnost tokom seksa. Međutim, ovo se može rešiti ako tražite savet lekara.

Muškarci mogu biti otporniji

Sa godinama, muškarci imaju više kontrole nad procesom i mogu produžiti seks. Oni su pažljiviji prema željama partnerke.

Članak se nastavlja posle reklama

Muškarci treba da preispitaju svoju ishranu

Pre nego što odete u apoteku po lekove koji povećavaju libido, pokušajte na bezbedniji način da održite svoju „mušku moć“. Odgovor je u režimu ishrane. Pomoći će flavonoidi, takozvana klasa supstanci biljnog porekla, koje, kada se unesu, aktiviraju rad enzima. Borovnice, trešnje, rotkvice, integralne žitarice, riba i morski plodovi, biljna ulja, pasulj, orasi – sve ovo blagotvorno deluje pre svega na srce.

Seks posle 40 i bliskost partnera

Sa 40 godina ne morate da planirate seks, kao što je nekada bilo. Parovi, po pravilu, već žive sami, deca su otišla. Slobodne večeri mogu biti posvećene razgovoru, odlasku u bioskop, nekoj zajedničkoj aktivnosti koja oboma donosi prijatne emocije. Intimnost posle ovakvih večeri više neće biti obična i obična.

Obratite pažnju na svoje telo

Telo se menja tokom godina, sviđalo nam se to ili ne. Ali važno je i to zavoleti. Vodite računa o svom zdravlju, prestanete da jedete brzu hranu i odustanete od loših navika. Isto tako, prijavite se na masažu, kao ikozmetičke tretmane u kozmetičkom salonu. Mnogo je veća verovatnoća da ćete uživati u svom telu ako vam se ono sviđa.

Članak se nastavlja posle reklama

Seks posle 40 i pravo na odbijanje

Ne možete shvatiti odbijanje seksa kao odbijanje sebe. Odbačena osoba reakciju partnera doživljava kao uvredu. Razmišljajte o tome kao o normalnoj situaciji, kao da ste ga izveli na večeru, a on nije gladan.  Odbijanje se ne može shvatiti lično, to najverovatnije znači jednostavno „nekom drugom prilikom“.

Glavni čulni organ

Intimnost nije samo seks. Obratite pažnju na glavni čulni organ, a ovo nije ono što mislite. Zapravo, u pitanju je koža. Dodirivanje, čak i ako ne planirate intimnost, pomoći će vam da se zbližite i pružiće vam prijatan osećaj. Ovo je način da se bolje upoznate i da ponovo zapalite vatru koja se ugasila u vezi.

U kojim godinama je seksulana želja žena najizraženija?

Članak se nastavlja posle reklama
Lepota i zdravljeg-stockstudio/iStock/Getty Images Plus via Getty Images