Srećni parovi su i deblji

by | april 7, 2013

Izreka da ljubav ulazi na usta sada je i potvrđena. Naime, jedno američko istraživanje pokazalo je da što smo srećniji uvezi, to ćemo imati i većih problema sa viškom kilograma.

Univerzitet u Dalasu pokrenuo je studiju koja je istraživala uticaj emotivnog zadovoljstva na telesnu težinu, i zaključila da srećan brak može da uzrokuje gomilanje kilograma, a zadovoljstvo u ljubavi ima negativan efekat na fizički izgled. Naučnici su u okviru ovog istraživanja pratili parove četiri godine nakon venčanja.

Razlog zbog kojeg je sreća povezana sa većom težinom krije se u opuštanju, odnosno u činjenici da partneri koji se osećaju voljeno vode manje računa o tome da fizičkim izgledom „zadrže“ partnera.

Članak se nastavlja posle reklama

Do nagomilavanja kilograma ne dolazi naglo, već postepeno, a oni koji su u nestabilnijim ljubavnim vezama ne pokazuju tendenciju gojenja.

Zaljubljeni mladenci se debljaju jer ne posvećuju toliko pažnje svom fizičkom izgledu, dok su oni koji razmišljaju o raskidu motivisani da izgledaju fit kako bi lakše pronašli novog partnerazaključuju istraživači.

Dodaje da iako takvo opuštanje u vezi dokazuje samopouzdanje i poverenje, ono može eq ima negativne zdravstvene posledice zbog većeg rizika od dijabetesa i srčanih bolesti povezanih sa gojaznosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: 24sata.hr

Tagovi: