Šta utiče na seksualni nagon kod žena?

by | jul 23, 2015

U junu ove godine u Americi je podnet zahtev za odobravanje „ženske vijagre“, odnosno leka pod nazivom Flibanserin. To je pokrenulo brojna istraživanja sa ciljem da se otkrije šta tačno uslovljava seksualni nagon kod žena.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Istraživanja su pokazala da na uzbuđenje kod žena utiče niz različitih faktora, koji su složeni i međusobno povezani, kako prenosi Foks Njuz.

Članak se nastavlja posle reklama

Navike

Vaše svakodnevne navike čine raziku između toga da se osećate sjajno, da nemate energije ili čak da ste bolesni. Tako da ukoliko je vaš seksualni nagon nizak, zapitajte se koje vaše navike dovode do toga. Tako su istraživanja pokazala da osobe koje se bave fizičkom aktivnošću mogu da povećaju svoj seksualni nagon za 20 procenata. Hrana takođe bitno utiče na energiju i raspoloženje, pa je tako skoro nemoguće osećati se privlačno i poželjno posle masnog i nezdravog obroka. Pravilna ishrana će učiniti čuda za vaše zdravlje, kao i za balans hormona u telu.

Stav

Članak se nastavlja posle reklama

Kakvo je vaše mišljenje o seksu i o vašem telu igra veliku ulogu u tome da li vam je do seksa ili ne. Osećanja krivice, nesigurnosti i sl. može učiniti da odustanete i pre nego što počnete. Ako se ne osećate seksi, neće vam ni biti do seksa. Pokušajte da razmišljate pozitivno i da posmatrate seks kao nešto što je prirodno i predstavlja sjajan način da se povežete sa partnerom.

Veze

Članak se nastavlja posle reklama

Jedan od osnovnih razloga za nizak seksualni nagon kod žena je emotivna veza sa partnerom i njeno emotivno blagostanje. Kako su žene po pririodi brižne, često previše pažnje posvećuju drugima, dok sebe zapostavljaju i vremenom ta briga preraste u ozlojađenost. Koliko god da je lepo brinuti od drugima, uvek treba izdvojiti vreme i za sebe.

Stres

Članak se nastavlja posle reklama

Kada ste pod stresom zbog problema na poslu, svađe sa prijateljicom ili bilo čega drugog, to bitno utiče i na seksualnu želju. Pokušajte da se ne nervirate oko malih stvari i uvedite različite načine oslobađanja od stresa kao što su meditacija i fizička aktivnost.

Hormoni

Članak se nastavlja posle reklama

Hormoni naravno igraju veliku ulogu u tome koliko ste zainteresovani za seks. Testosteron, estrogen i progesteron su neophodni tokom celog seksualnog čina. Fizička vežba je odličan način za regulisanje nivoa hormona u telu.

Tagovi: